Home

Achtergrond

Avebe Nederlands meest internationale coöperatie

Aardappelzetmeelproducent Avebe is de meest internationale coöperatie van Nederland.

In het algemeen zijn Nederlandse coöperaties sterk geïnternationaliseerd. Dat concludeert onderzoeker Onno Frank van Bekkum van Nyenrode Business Universiteit.

Volgens Van Bekkum is de Nederlandse coöperatieve ondernemingswereld, net als de Deense, koploper op het gebied van internationalisering. Ze halen niet alleen relatief hoge omzetaandelen in het buitenland, maar tellen relatief veel buitenlandse leden en bestuurders.

Avebe realiseert 90 tot 95 procent van de omzet in het buitenland. Meer dan 40 procent van de leden is bovendien Duits, terwijl 26 procent van de medewerkers in het buitenland actief is.

Vleesproducent Vion Foods, strikt genomen geen coöperatie maar wel ”farmer-controlled” realiseert na Avebe de meeste omzet in het buitenland: 77 procent van het totaal. Met liefde spreekt bestuursvoorzitter Daan van Doorn dan ook van de ”Amsterdam-Berlijn-Londen”-as.

Groot is het verschil tussen fusiepartners Campina en Friesland Foods. Laatstgenoemde realiseert een hoger omzetaandeel over de landsgrenzen (72 procent versus 68 procent), maar kent geen buitenlandse leden. Iets meer dan een vijfde van de Campina-leden komt uit het buitenland. "Net als Avebe en Vion, voor wie de Duitse markt en verwerking essentieel is, kiest men daarom zeer bewust voor Duitse bestuurders." Hekkensluiter op de lijst van 26 coöperaties is Rijnvallei, dat onder meer mengvoer produceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.