Home

Achtergrond 246 x bekeken

'Akkerbouwers dekken aardappelafvalhopen beter af'

Akkerbouwers dekken aardappelafvalhopen dit jaar beter af dan vorig jaar.

De keuringsdienst NAK vindt dat de naleving van de verplichting nog beter kan. De NAK controleert de naleving van de Verordening Bestrijding Phytophthora van het Productschap Akkerbouw. Akkerbouwers dekken aardappelafvalhopen beter af dan vorig jaar, zegt projectleider Marcel Puylaert van de NAK. "Er zijn dit jaar meer controles uitgevoerd en minder gele en rode kaarten uitgedeeld. Mogelijk dat akkerbouwers zich bewuster zijn geworden van de noodzaak afvalhopen af te dekken. Ook heeft het productschap eerder dit jaar aangekondigd dat de NAK meer controles uitvoert."

Een gele kaart is een waarschuwing. Als bij hercontrole de zaken nog niet op orde zijn krijgt de akkerbouwer een rode kaart en moet hij voorkomen voor het tuchtgerecht van het productschap.

Ondanks de verbetering vindt Puylaert dat de NAK nog te veel gele kaarten heeft uitgedeeld. "Vorig jaar leverde 15 procent van de controles een gele kaart op. Dit jaar is dat gedaald naar 8 procent. Maar iedere akkerbouwer hoort afvalhopen af te dekken. Dat is een kwestie van zorgvuldigheid."

Dat er minder waarschuwingen zijn uitgedeeld voor een gebrekkige bestrijding van haarden, verbaast Puylaert niet. "Vorig jaar was de phytophthoradruk veel groter. De resultaten van de controles op aardappelopslag zijn vergelijkbaar met die van 2007."

Of registreer je om te kunnen reageren.