Home

Achtergrond 1 reactie

Aardappeltelers wisselen ervaringen uit

Teelt optimaliseren, tips uitwisselen en bijpraten.

Vooral daar ging het vandaag over onder de bezoekers van de Aardappeldemodag in het Zuid-Hollandse Westmaas. Aardappeltelers stroomden toe naar het jaarlijkse evenement. Dat wat sommige de akkerbouwers vanwege nattigheid thuis niet konden doen, kon in Westmaas op veel belangstelling rekenen: aardappelen rooien. Foto Rein Geleijnse

Agrifirm doet in Ens in de Noordoostpolder een proef naar loofdoding in aardappelen met de Loofdoes van Agricult. Foto Agrifirm

Fruitteler Evert van Vilsteren uit het Overijsselse Wijhe oogst met de nodige voorzichtigheid frambozen. Over de productie is Van Vilsteren goed te spreken, maar over de prijs van ruim 50 cent per 150 gram absoluut niet. "De kosten zijn wel fors gestegen, maar daar staan geen extra inkomsten tegenover”, stelt Van Vilsteren. ”Dat houd je op de lange duur niet vol." Van Vilsteren heeft in totaal vier hectare fruitteelt, waarvan een halve hectare frambozen. Een deel van het fruit gaat via huisverkoop naar de consument. Om de frambozen tegen hevige regenbuien te beschermen heeft Van Vilsteren regenkappen aangebracht. "Maar ik heb nu meer last van windschade dan van de overvloedige regenval”, stelt Van Vilsteren. ”De scherpe takken schuren langs de vruchten en veroorzaken witte schuurplekken op de vruchtwand. Dit soort vruchten gaan voor een minderen kwaliteit weg." Om een hoge kwaliteit te halen oogst Van Vilsteren drie keer per week. De oogstprestatie ligt op twee kistjes per uur met een totaal volume van 4 kilo. "Een arbeidsintensieve werkje", erkent Van Vilsteren, maar hij weet het uiteindelijke product wel te waarderen. Foto Clement Mol

Clemens en Remco Ensink bekijken de vracht aardappelpersvezels die wordt geleverd door Van Triest Veevoeders uit Hoogeveen. Ensink heeft een melkveebedrijf in Tweede Exloërmond en houdt 140 zwartbonte melkkoeien. De eerste lading van het seizoen bedraagt 28 ton. "De aardappelpersvezels passen goed in het rantsoen van de melkkoeien", vertelt hij. Het voer blijft buiten liggen en is volgens de veehouder drie tot vier weken houdbaar. Foto Harry Tielman

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marianna Kocsispeter

    Hello,
    Ik was niet bij het evenement. Maar ik ben op zoek naar een bedrijf /of merdere/ waar aardapelen telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.