Home

Achtergrond 191 x bekeken 6 reacties

Aardappelnotering april 2009 een derde omlaag

De notering voor de april 2009 contracten op de aardappeltermijnmarkt in Hannover is vandaag gezakt naar €12,50 per 100 kilo.

Op 24 juni sloten de aprilcontracten nog op een notering van 19 euro. In een periode van bijna twee maanden is de aprilnotering 34 procent gezakt.

De daling wordt veroorzaakt doordat het er steeds meer op gaat lijken dat dit jaar een overvloedige aardappeloogst gaat opleveren in de belangrijkste productiegebieden. Proefrooiingen in Duitsland laten zien dat in het Zuiden en Midden de opbrengst bovengemiddeld zal zijn. In het Noorden heeft het gewas zich behoorlijk hersteld van de langdurige droogte. Ook in Nederland staan de aardappelgewasssen er over het algemeen goed voor, net als in België. Dat komt omdat het erg groeizaam weer is.

Het wetenschappelijk bureau JRC van de Europese Unie voorspelde begin deze maand dat de gemiddelde opbrengst per hectare in de EU ruim 1 procent lager uitvalt dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De laatste week is duidelijk geworden dat de opbrengst zo goed wordt dat de krimp van het areaal ruimschoots wordt gecompenseerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  waarnemer

  De computerprogramma's zijn vanuit het verleden gevoed met een forse groei in de komende 4 weken. Als je nu in de gewassen kijkt , zie je dat ze sneller dan anders verslijten.De door de programma's voorspelde groei zal niet of maar gedeeltelijk plaats vinden. Ergo ; een oogst lager dan gemiddeld.

 • no-profile-image

  pjotr

  Als zelfs mij handelaar (Ik teel vrij) aangeeft dat het een tegenvallende oogst aankomt. Wat moet ik dan met deze berichten. De beste man komt door heel europa..............
  In het zuidwesten van NL moet de oogst normaal uitvallen en ook wel in andere delen van europa maar op veel plekken blijft het achter.

  In mijn omgeving worden de 1e tafel aardappels al gerooid terwijl dit normaal een maand later aan de orde is.

 • no-profile-image

  sloeber

  Inderdaad, ook hier in het zuidwesten zie ik veel aardappelpercelen die al hard achteruit gaan. Als ik in m'n bintjes kijk zie ik er niet de kilo's van vorig jaar aankomen. Het tal is vrij hoog dus een fijne sortering. Wie dus die verhalen van grote opbrengsten de wereld instuurt weet ik niet maar ik heb zo wel mijn vermoedens.

 • no-profile-image

  j bakkers

  jammer dat het agrarisch dagblad mee doet aan deze stemmingmakerij. dit kost telers veel geld, ik had een objectief verhaal verwacht, hoor en wederhoor bij telers en industrie in noordwest europa, maar helaas....

 • no-profile-image

  iemand die dan volgend jaar niet meer teelt

  Het Agrarisch Dagblad moet eens wat meer berichten weergeven die positief zijn voor de telers i.p.v. de stemmingmakende geluiden van de industrie over te nemen. Als het AGD z'n abonnees wil houden tenminste. Hier in de buurt is de slijtage op de aardappelgewassen ook behoorlijk groot en verwacht ik een matige oogst. De aardappelteelt zal een goed saldo op moeten leveren anders kan de krimp van het areaal voor 2009 wel eens behoorlijk groot zijn. Veel boeren kennen hun kostprijs niet en/of schatten deze veel te laag in.

 • no-profile-image

  Patrick

  Groot gelijk hebben jullie !
  Inderdaad 2 weken geleden zag ik in Belgie een prachtig veld Astrixen , even gestopt en gekeken ...
  3 aardappeltjes aan 1 struik .
  Bintjes vielen vollop droog en exporteurs houden nu al rekening met 12-14 euro (verpakt 25 kg) voor september ... .
  Dat zal natuurlijk een doorn in het oog zijn van de frietindustrie
  Roemenie is nu al schreeuwende partij (van Hongarije tot Frankrijk)om reden er aldaar dit jaar een slechte oogst is.
  Het zal de export zijn die de prijs zal maken in de b-nl-fr en niets anders .
  Groeten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.