Home

Achtergrond 168 x bekeken

Zwembaden niet zo stipt met veiligheid

Overdekte zwembaden nemen het niet allemaal even nauw met naleving van de veiligheidsvoorschriften.

De VROM-Inspectie is bij 28 van de 72 onderzochte zwembaden ernstige overtredingen op het spoor gekomen met de opslag en het gebruik van chemicaliën. Bij drie zwembaden waren de vluchtwegen geblokkeerd.

Dat meldde de VROM-Inspectie vandaag in het rapport Alles boven water. De dienst stelde begin dit jaar een onderzoek in na herhaalde incidenten, voornamelijk met het ontsnappen van chloorgas. In 2006 en 2007 gebeurde dat acht keer. Daarbij vielen gewonden.

In veel zwembaden wordt chloorbleekloog gebruikt om het zwemwater te ontsmetten. Daarbij komt bijna altijd chloorgas vrij. Niet alleen het personeel maar ook nietsvermoedende bezoekers lopen dan het risico aan chloordampen te worden blootgesteld.

Chloor is irriterend voor ogen en luchtwegen, en kan brandwonden op de huid veroorzaken. Al bij een lichte concentratie is de stof te herkennen aan de geur, maar zij kan acuut dodelijk zijn bij hogere concentraties.

Combinaties van chloor met urine, ammoniak of andere schoonmaakmiddelen moeten worden vermeden, omdat er daarbij giftige mengsels kunnen ontstaan.

Het onderzoek van de VROM-Inspectie vond plaats bij overdekte openbare zwembaden en hotelzwembaden. Buitenzwembaden en campingzwembaden vielen erbuiten omdat die in het voorjaar meestal dicht zijn. Sauna's deden evenmin mee omdat daar meestal maar weinig chemicaliën worden opgeslagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.