Home

Achtergrond 277 x bekeken 4 reacties

Zorg GGD en gemeenten Q-koorts

De GGD Hart voor Brabant en de gemeenten in het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen willen meer duidelijkheid van de ministeries van LNV en Volksgezondheid over de Q-koorts.

Dat schrijven zij in een brief aan de betrokken ministeries. Ze willen weten welke voorzorgsmaatregelen medewerkers van overheden, politie, brandweer en ambulance moeten nemen bij het bezoeken van geiten- of schapenhouderijen. De besmettelijke griepachtige ziekte kan zich via deze bedrijven verspreiden.

De brief is een gezamenlijk initiatief van de GGD Hart voor Brabant en de gemeenten in zijn werkgebied, meldt wethouder Hendrik Hoeksema uit Oss. De wethouders van de betrokken gemeenten en het bestuur van de GGD hebben deze week vergaderd. Volgens Hoeksema is toen gezegd dat het aantal Q-koortsgevallen in Noordoost- en een deel van Midden-Brabant dit jaar is gestegen naar bijna vierhonderd.

Voor zover bekend doen zich geen ernstige problemen voor bij de geiten- en schapenbedrijven in het gebied. Ook is er volgens de wethouder van de gemeente Oss geen paniek onder de bevolking. In andere delen van Brabant zijn ook mensen ziek geworden door Q-koorts.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wie is die

  Rinie toch, heb je van de week dat stukje niet gelezen over het onderzoek tussen biologische en gangbare dierhouderijen?? Conclusie hieruit (wat velen al lang weten) dan de biologische sector meer kans geeft op ziektes die overgaan op de mensen. Dus wat jij tikt lijkt op een biologische kip maar dan zonder kop ( een geluk, die haalt morgen niet)

 • no-profile-image

  Rinie

  Wij produceren en consumeren in de gangbare veehouderij ronduit "fout vlees". Vlees van dieren die geen of nauwelijks een natuurlijk leven naar hun aard hebben mogen leven. Bij het houden van dieren wordt gerekend in kilo's per vierkante meter!! Kostprijsverlagingen, zij gaan over de ruggen van de dieren. En de dieren? Ze blijven, ongelofelijk, toch gewoon hun vlees, melk en eieren afleveren! Over de kwaliteit zullen we het hier maar liever even niet hebben.
  Blijkbaar heeft nog niemand echt door dat het enige protest van dieren nog slechts tot uiting kan komen in de vorm van ziekteuitbraken. Ziekteuitbraken waarbij zij zelf het loodje leggen. Een stap verder zijn ziekteuitbraken die overslaan op mensen. En wij, overheid, producenten en consumenten blijven intussen maar dweilen met de kraan open..... Hoe lang nog?

 • no-profile-image

  gj

  Wat een rare reactie Rinie!
  Zwaar overtrokken allemaal. De schapenhouderij staat niet bekend als bio industrie. De Q van deze ziekte zegt genoeg. Men weet niet wat de oorzaak is.
  Om dan zo af te geven op de sector, of is dat wat je liefste wilde?

 • no-profile-image

  leest

  Onzin uitkramer toch, heb jij het stukje waar je het over hebt dan niet helemaal gelezen? Andere conclusie (wat ieder allang weet), letterlijk geciteerd: "De schaalvergroting en de toename van het antibioticagebruik in de veehouderij vormt eveneens een toenemend risico op infectieziekten die bij de mens terecht komen". En: "Het risico door resistentie is bij de biologische sector kleiner dan bij de gangbare dierhouderij". Was het niet de gangbare sector waar het antibioticagebruik zo toeneemt??
  Overigens zijn de beweringen in dit onderzoek gebaseerd op theoretische berekeningen en niet op praktijkcijfers. Beter lezen, voortaan, onzinuitkramer. Of lees je alleen maar wat in jouw straatje past?

Of registreer je om te kunnen reageren.