Home

Achtergrond 240 x bekeken

Zonnecrème voor groente en fruit

De Amerikaanse fabrikant Purfresh heeft een zonnebrandmiddel op de markt gebracht voor groente en fruit.

Het middel blokkeert ultraviolette zonnestralen en infrarood, maar laat de stralen voor de fotosynthese wel door. Daarmee kan schade door zonnebrand in fruit voorkomen worden, maar kunnen ook andere planten beschermd worden tegen warmtestress, zo blijkt uit tests.

Het middel is in de Verenigde Staten, Chili en Australië getest, waar de instraling fors is. Naast fruit en noten wordt het middel ondermeer getest op tomaten. Het bedrijf hoopt dat met het middel een water- en energiebesparing kan optreden doordat de plant minder gevoelig wordt.

In Nederland vindt zonnebrand in de fruitteelt ook plaats, maar volgens de Nederlandse Fruittelersorganisatie is het percentage aangetast fruit marginaal. Nederlandse appels worden wel in steeds kleinere bomen geteelt en meer in het licht gehangen, maar de NFO denkt dat de nadruk in Nederland ligt op hagelprotectie door netten. Dat tempert de zon al en voorkomt zonnebrand.

Of registreer je om te kunnen reageren.