Home

Achtergrond

Zilveruien onder ideale omstandigheden geoogst

Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen oogst zilveruien bij Lelystad.

Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen oogst zilveruien bij Lelystad. De oogst vond vandaag onder ideale omstandigheden plaats, zegt directeur Foort Sandee van het loonbedrijf. "We oogsten in Flevoland tussen de 150 en 160 hectare. Daarnaast oogsten we ook nog zo’n 120 hectare zilveruien in Frankrijk." De zilveruitjes gaan naar uienverwerker TOP Onions in ‘s-Gravenpolder. De kwaliteit is goed. De opbrengst is door de droogte wisselend. Als de zilveruien tijdens de droogte zijn beregend is de opbrengst beter. Foto Wil Groenhuijsen

Akkerbouwers brengen volop graan naar het verzamelpunt in Dronten van coöperatie Agrifirm. De kwaliteit van de binnengebrachte tarwe is over het algemeen goed, zegt regiocoördinator Herman Barten van Agrifirm. "De hectolitergewichten zijn hoger dan in andere jaren. In het begin van de week waren de vochtgehaltes wat aan de hoge kant. Nu komt er drogere tarwe binnen. Het zijn vooral de vroeg gezaaide percelen die worden geoogst. De opbrengst in kilo’s is nu nog lastig te voorspellen", laat hij weten. Foto Wil Groenhuijsen

Biologisch pompoenenteler Jan van 't Westeinde uit het Groningse Nieuweschans haalt de eerste min of meer rijpe pompoenvrucht uit het veld. "We hadden plannen om de biologisch geteelde zomertarwe te oogsten, maar de uitlopers van het naastgelegen pompoenengewas hadden zich diep in het graan gedrongen", vertelt van 't Westeinde. "Bij het terughalen van deze uitlopers kwamen we een paar oranje vruchten tegen. De echte oogst begint pas eind deze maand." Foto Koos van der Spek

Lieselotte (3) en Henk (5) van Harten helpen hun ouders met het plastificeren van de kaas. Met een spons smeren ze de vloeibare plastic op de magere 30+ kaas. "Af en toe helpen de kinderen mee", vertelt moeder Ria. "We moeten er wel bij blijven anders zitten ze aan het eind van de dag zelf onder het plastic." Henk en Ria van Harten hebben een melkveebedrijf met 170 melkkoeien in het Zuid-Hollandse Woubrugge. Alle melk verdwijnt in de kaasbak. Deels wordt de kaas verkocht in de boerderijwinkel, de rest gaat naar de groothandel. De ondernemers maken onder meer magere 30+kaas en Boeren Leidse 30+kaas. "Als de kazen uit het vat komen moeten ze een dag drogen", vertelt Ria. "Vervolgens gaan de kazen drie dagen in de pekel. Het vloeibare plastic wordt vervolgens met behulp van een spons in laagjes aangebracht."

Een medewerker van loonbedrijf Vriezen rijdt mest uit op een tarwestoppel in het Achterhoekse Wijnbergen.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.