Home

Achtergrond 195 x bekeken

Zeldzame vlinder rukt op

Het gaat goed met het veenhooibeestje, één van de meest bedreigde dagvlinders in Nederland.

Waarnemers van De Vlinderstichting hebben de afgelopen weken duizenden exemplaren van het fladderende diertje geteld.

Dat heeft Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen donderdag gemeld. De afgelopen jaren zagen de onderzoekers veel minder veenhooibeestjes, enkele honderden. Omdat het veenhooibeestje een weinig mobiele vlinder is, is de kans op een succesvolle nieuwe kolonie erg klein. Door de waarnemers hebben de onderzoekers echter weer hoop voor de toekomst.

De sterk bedreigde vlindersoort komt vooral voor in veen. Uit Noord-Brabant en Gelderland is het veenhooibeestje echter al helemaal verdwenen. De enige vliegplaatsen liggen nog in Drenthe en Friesland. De exacte vindplaats van de vlinder maakte Van Vliet niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.