Home

Achtergrond 204 x bekeken

Zeeuwse mossel moet relatie met Zeeland hebben

Een bak mosselen die in Nederland wordt verkocht en waarop staat dat het gaat om Zeeuwse schelpdieren, moet een relatie hebben met de provincie Zeeland.

Dat heeft de rechtbank in Middelburg vandaag bepaald.

Vier mosselproducenten waren niet blij met de handelwijze van SE Zee-Land uit Kapelle. Dat brengt mosselen op de markt die volgens de producenten geen enkele band hebben met Zeeland. De schelpdieren van SE Zee-Land komen uit Deense wateren, zijn daar verwerkt en verpakt. De Kapelse producent verkoopt ze als Zeeuwse mosselen bij vestigingen van prijsvechter Lidl in België.

De vier producenten vinden dat dat niet mag, ook niet in eigen land. SE legde de zaak voor aan de rechter, die wat betreft de Nederlandse markt SE in het ongelijk heeft gesteld. Volgens de rechtbank lijden de bedrijven mogelijk reputatieschade door de handelwijze van SE.

"De mosselen die SE Zee-land op de markt heeft gebracht, hebben in het geheel geen relatie met Zeeland, terwijl die benaming dat wel suggereert. De benaming is daarom misleidend voor het gemiddelde publiek zodat het SE Zee-land niet vrijstaat deze mosselen op die wijze op de markt te brengen'', oordeelde de rechter.

Of de benaming Zeeuwse mosselen ook in België niet mag worden gebruikt voor mosselen die geen enkele relatie met Zeeland hebben, is een zaak voor het het Belgisch recht, vindt de Nederlandse rechter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.