Home

Achtergrond 1 reactie

Zeeuw rooit mooie opbrengst Frieslanders

Akkerbouwer Johan Slager uit Sint Maartensdijk op het Zeeuwse Tholen rooit aardappelen van het ras Frieslander.

Akkerbouwer Johan Slager uit Sint Maartensdijk op het Zeeuwse Tholen rooit aardappelen van het ras Frieslander. ”Die heb ik op 9 februari gepoot. Dat is erg vroeg. De aardappelen zijn veertien dagen geleden doodgespoten. Nu zijn ze afgehard. Ik verkoop ze aan een pakstation dat ze levert aan supermarkten en groenteboeren. Ook gaat een deel naar mijn eigen schillerij hier op Tholen.” De opbrengst ligt rond de 40 ton per hectare. “Dat vind ik een mooie opbrengst”, aldus de teler. Foto Anton Dingemanse

Schapenhouder Gerko Knol uit het Groningse Usquert drijft een koppel schapen van Henk Zuidveld over de dijk. De slachtrijpe lammeren van 35 tot 40 kilo, worden opgehaald door veehandelaar Klaas Gast. De schapen hebben op de kwelders gelopen achter de dijk. Daar wilde het gras ondanks de droogte nog wel groeien. De lammeren leveren tussen de 80 en 90 euro op. Geen vetpot voor schapenhouders. ”Als je schapenboer wilt worden moet je een sterke rug hebben en geen hersens”, zegt Gast die zelf ook een grote koppel schapen heeft. Foto Jan Bouwman

Een Poolse medewerkster plukt Opal-pruimen in de boomgaard van het teeltbedrijf van Van Kranenburg in Buren. De oogst is zwak. Fruitmasters stelt dat van Opal regelmatig maar de helft van het normale volume wordt geoogst door de vorst in de bloeiperiode. Dat levert wel goede prijzen op. Op de veilingklok van Fruitmasters kwamen gisteren prijzen van meer dan drie euro tot stand. Eerder deze week liepen die prijzen al op tot boven de € 3,70 per kilo, meldt een woordvoerder. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Jan Bos uit het Groningse Wagenborgen heeft zijn 13 hectare koolzaad geoogst. De opbrengst ligt gemiddeld op 3.800 kilo per hectare. Dat is Bos meegevallen. ”Normaal kunnen we tussen de 4 en 5 ton per hectare oogsten. Maar door de droogte stond er geen zwaar gewas. De opbrengst valt me daarom nog mee. Ik heb het koolzaad van stam gedorst. Dan heb ik geen extra kosten voor het zwadmaaien. Het vochtgehalte bedraagt gemiddeld 10 procent. Dus dat ziet er goed uit”, verklaart hij. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    m.j.mobach

    1. mijn oma heette slager en kwam van scherpenisse of sint maartensdijk

    2. wat is doodgespoten als het u over de frieslanders hebt. ik kook de drielingen(frieslanders) altijd in de schil.
    niet meer doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.