Home

Achtergrond 8 reacties

Wisselende reacties op WTO

De Nederlandse landbouw reageert wisselend op het mislukken van de WTO-onderhandelingen. In Frankrijk, België, Spanje en Italië reageerden boerenorganisaties tevreden. De Ieren claimen de strijd tegen de WTO-aanval op hun rundveesector te hebben gewonnen.

De intensieve veehouderij is vooral opgelucht, de zuivelsector blijkt teleurgesteld. Voorzitter Albert Maat van LTO Nederland spreekt van een een gemiste kans. Volgens hem kan een vrijere handel in tijden van voedselschaarste de agrarische productie aanjagen.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVV) zien directe problemen voor de Europese pluimvee en varkensproductie
vooralsnog uitblijven, maar vreest dat uiteindelijke liberalisering niet echt van tafel is.

De Nederlandse Zuivel Organisatie laat weten dat de exportpositie van de Nederlandse zuivel, bijvoorbeeld op het gebied van melkpoeder, was verbeterd met een akkoord. Zij vindt het uitblijven van een akkoord enigszins teleurstellend.

Volgens de NAJK kan het doorvoeren van Europese hervormingen de toekomstige onderhandelingspositie in de Wereldhandelsorganiatie schaden, als ook de concurrentiepositie. ”Er geen gelijk speelveld meer.”

In Frankrijk, België, Spanje en Italië reageerden boerenorganisaties tevreden. De Ieren claimen de strijd tegen de WTO-aanval op hun rundveesector te hebben gewonnen. In de VS en Australië heerste teleurstelling. Exportmogelijkheden waren voor hen toegenomen.

Het mislukte WTO-akkoord is volgens staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) een gemiste kans, voor de wereldeconomie, maar ook voor de landbouw. Die had volgens de PvdA-politicus een te negatief beeld van de gang van zaken. ”De deal was alleszins acceptabel voor Nederland”, aldus Heemskerk.

”Op het terrein van varkensvlees hadden we de buit echt binnen.” Wat de quota voor pluimveevlees en rundvlees betreft was volgens Heemskerk genoeg flexibiliteit gecreëerd om maatwerk te leveren. Eurocommissaris Mariann Fischer Boel reageerde meer negatief. ”Wanneer landen handel niet kunnen organiseren, hoe dan andere uitdagingen die voor ons liggen, zoals klimaatverandering?”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer met

  Dat heb je helemaal goed, Dirk. Ik snap dat ook niets van al die domme varkenboeren die nog lid zijn van die lto ?? Ga weg daar !!

 • no-profile-image

  Dirk

  Gezien de reactie van LTO moet ik concluderen dat Annie Schreijer toch gelijk had: LTO kiest eerst voor de zuivel en de varkenshouderijbelangen zijn weer ondergeschikt!
  Dat is het probleem van LTO; ze wil met 1 standpunt komen voor alle sectoren. Dat kan dus lang niet altijd. Zeg dat dan ook gewoon hardop.

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Het PVE is tenminste de enige die zegt tegen liberalisering te zijn! Dat Heemskerk zegt dat voor varkensvlees en pluimveevlees en eieren zaken geregeld konden worden, betekent voor mij dat de PVE goed hebben gelobbied.
  En LTO?? die reageert alleen achteraf.

 • no-profile-image

  anneke

  hoe kan een LTO zo belangen behartigen voor boeren tijdens WTO onderhandelingen??? diep treurig en dan spreken van een gemiste kans??

 • no-profile-image

  pt

  Lees nou even wat er staat :
  "Op het terrein van varkensvlees hadden we de buit echt binnen. etc” . Er van uitgaande dat dit klopt was het met het WTO akkoord in control. lees het redactioneel commentaar hier vandaag. Nu is het dus maar weer afwachten wat EU onderling met Brazilie bekonkelt in een bilateraal akkoord.

 • no-profile-image

  dirk

  Wat een geklets van de lto zeg Ze waren toch tegen een wto akkoord Waar staat lto eigenlijk

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  Ik dacht dat de varkenshouderij juist sterk was geworden door vrije wereldhandel. Waarom zijn die dan nu zo tegen. Eindelijk is het LTO voor vrije wereldhandel. Ik geef ze daarvoor een pluim. Nu nog het afbouwen van de subsidies. Met name de jonge beginnende melkveehouder wordt sterk tegengewerkt door het huidige subsidiestelsel.

 • no-profile-image

  Piet de varkensboer

  Ik ben blij dat de WTO is geploft. Heemskerk had de NL varkens en pluimvee sector gewoon weer laten stikken. De reactie van LTO begrijp ik helemaal niet. Is dat nu belangenbehartiging?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.