Home

Achtergrond

'Windmolens gevaar voor vleermuizen'

Zoogdiervereniging VZZ maakt zich zorgen over het effect van windmolens op de vleermuizenstand.

In een brief aan minister Cramer (VROM) waarschuwt de club dat het toenemend aantal windmolenparken gevaar oplevert voor vleermuizen. De beestjes lijken de wieken niet tijdig te kunnen ontwijken.

In Nederland is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van windmolens op vleermuizen. In onder andere Duitsland is dat wel gebeurd. Daaruit kwam naar voren dat in vijf jaar tijd bijna zevenhonderd vleermuizen zijn gesneuveld na contact met wieken van windmolens. De zoogdiervereniging wil dan ook dat in Nederland goed onderzoek gedaan wordt naar waar windmolens komen.

"Vleermuizen trekken in voor- en najaar langs de kust en hier zijn juist grote windmolenparken gepland.'' Ook zouden geen windmolens gebouwd moeten worden langs bosranden. Een andere mogelijkheid om vleermuizen te beschermen tegen de wieken is om de windmolens in bepaalde periodes stil te leggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.