Home

Achtergrond

Wildgroei zuivelcontracten?

De Rabobank lijkt een wat zurige conclusie te trekken: in termijnnotering voor de zuivelmarkt, dreigt nu al een overaanbod.

In een analyse van de (on)mogelijkheden van dit soort contracten constateert de bank dat zeker vier partijen zich er op storten. Dat lijkt Rabo te veel van het goede.

De Rabo-analyse biedt vele zinnige aanknopingspunten. Zo is opmerkelijk dat de kopersmarkt (Nestlé, Mars, snoep- en chocoladefabrikanten) klaar is voor de termijnnoteringen. Maar boeren wachten nog of en hoe zij een deel van hun melk vooruit willen verkopen. Zij kunnen zich indekken tegen prijsschommelingen op de wereldmarkt. Maar voor deze aanbieders is nog onvoldoende bekend over de vorm waarin de noteringen van European Climate Exchange, RMX Hannover, CME Chicago en Liffe in New York worden gegoten. Gaat het om eenheden mager melkpoeder, boter, of gestandaardiseerde gewone melk?

Afstemming tussen de initiatieven om een goede en duidelijke norm voor een Europese zuiveltermijnmarkt te krijgen, is essentieel voor eventueel succes. Betrokken partijen willen te snel, te graag en te veel op basis van de vragers. Rabo wijst daar terecht op. Te hopen is dat die raad ter harte wordt genomen, zodat het idee een reële kans krijgt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.