Home

Achtergrond 209 x bekeken

Wetenschappers buigen zich over hommelpootjes

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben de afgelopen jaren pootjes van talloze hommels bekeken.

De onderzoekers keken zelfs naar de pootjes van honderden hommels die zijn geconserveerd in musea. De wetenschappers waren op zoek naar stuifmeel, aldus de Wageningen Universiteit.

In Nederland komen 22 soorten hommels voor. Daarvan komen er zeven vaak voor; de overige vijftien soorten worden steeds zeldzamer. De onderzoekers keken naar het stuifmeel op de pootjes van hommels om de oorzaak daarvan te achterhalen. Uit het stuifmeel blijkt welke plantensoorten hommels gebruiken.

Het onderzoeksteam bestudeerde de insectenverzamelingen van Naturalis in Leiden, het Zoölogisch museum in Amsterdam en het Entomologie Museum van Wageningen Universiteit. De geconserveerde hommels zijn verzameld tussen 1878 en 1950. De onderzoekers vingen ook levende hommels op plekken waar de geconserveerde hommels ooit zijn gevangen.

De veelvoorkomende hommelsoorten blijken succesvol te zijn overgestapt van verdwijnende plantensoorten als de rode klaver en rolklaver naar meer talrijke planten als springbalsemien en de vlinderstruik.

De zeldzame hommelsoorten hebben die overstap niet gemaakt. Vermoedelijk heeft dat te maken met het voedsel dat de larven van de hommels nodig hebben, aldus de onderzoekers.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevend internationaal wetenschappelijk tijdschrijft Ecology.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.