Home

Achtergrond 219 x bekeken

Weinig vooruitgang in WTO-onderhandelingen

De onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de leden van de wereldhandelsorganisatie WTO hebben in de eerste twee dagen weinig opgeleverd.

Dat stelt WTO-topman Pascal Lamy vanuit het WTO-hoofdkwartier in Genève.

”De vooruitgang is heel bescheiden” zei Lamy tegen vertegenwoordigers van de 153 WTO-lidstaten. De WTO-leden moeten deze week in Genève een einde zien te maken aan de jarenlang voortslepende onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord. In de eerste dagen, waarin gesproken werd over de liberalisering van agrarische en industriële markten, is er echter nog geen enkele doorbraak geforceerd.

Het voorstel dat de Verenigde Staten dinsdag deden voor de verlaging van het plafond voor landbouwsubsidies werd door Brazilië en India namens alle ontwikkelingslanden als veel te laag van de hand gewezen. Een eerder voorstel van de Europese Unie om de Europese subsidies met maximaal 60 procent te verlagen, deed de harten van de armere landen ook niet sneller kloppen.

"In deze onderhandelingsronde moeten de rijke landen iets op tafel leggen, in plaats van in de zakken van de ontwikkelingslanden te kijken'', stelde Kamal Nath, de Indiase minister van Handel. Nath arriveerde vandaag in Zwitserland nadat zijn regering een dag eerder ternauwernood een motie van wantrouwen in het Indiase parlement had overleefd.

Lamy laat de WTO-landen de komende twee dagen in kleine groepjes over de verschillende pijnpunten vergaderen. Donderdag komen de vertegenwoordigers van de belangrijkste landen dan weer bij elkaar in een centrale vergadering. De Europese landen worden hierbij vertegenwoordigd door de Europese commissaris voor Handelszaken Peter Mandelson.

In de kantlijn van de onderhandelingen werd Kaapverdië woensdag als 153e lid toegelaten tot de WTO. De voormalige Portugese kolonie, met 400.000 inwoners op tien verschillende eilanden, is gespecialiseerd in visserij en de productie van zout en bananen.

De handel in bananen is een van de grote twistpunten op de WTO-agenda deze week. Latijns-Amerikaanse bananenproducenten dreigen de onderhandelingen te staken als ze geen betere toegang tot de Europese markt krijgen. De Europese Unie hanteert nu een importtarief op bananen uit Latijns-Amerika, terwijl de bananen uit de voormalige koloniën in Afrika en het Caraïbisch gebied, zoals Kaapverdië, de Unie gratis binnenkomen.

Een compromisvoorstel van WTO-voorzitter Pascal Lamy werd vorige week door de Latijns-Amerikaanse landen verworpen. "We lopen weg als er niets voor de bananen op tafel komt'', aldus een diplomaat van Ecuador, 's werelds grootste bananenproducent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.