Home

Achtergrond

Weinig profijt dalende energieprijzen

De prijzen van zowel aardgas als aardolie zijn de afgelopen week fors gedaald. Bij het Delftse Agro-Energy daalde de gasprijs van 42 cent per kuub naar 36 cent per kuub.

De prijs van Noordzee-olie, basis voor zowel diesel als verpakkingen, daalde eveneens naar onder de 130 dollar (82 euro) per vat. Dat is het laagste niveau sinds 6 juni. Een week geleden werd nog 144,49 dollar betaald voor 159 liter inhoud. Toch betekent de huidige prijs nog altijd een premie van ruim 33 euro ten opzichte van precies een jaar geleden. Of de trend doorzet weet geen analist zeker. De oorzaak van schommelingen is complex. Of boeren en tuinders nu kunnen profiteren, is de vraag.

Om te beginnen zijn met de daling van energieprijzen ook noteringen van bulkproducten als graan en soja gedaald op de termijnmarkt in Chicago. Volgens een studie van Purdue University was de olieprijs verantwoordelijk voor 2 tot 3 euro van de maisprijsstijging per ton afgelopen jaar.

Daarnaast geldt dat ethanol gebaseerd op graan minder aantrekkelijk wordt wanneer olie betaalbaarder is. Volgens de rapporteurs blijven voedselprijzen net zo lang hoog als de dollar zwak staat en de olieprijs hoog is. Hoewel de Chinese vraag naar dierlijke eiwitten een stuwer van de bulkprijzen vormt, is haar dorst naar olie een belangrijker factor.

Tot nu toe heeft de zwakke dollarkoers bovendien als een buffer gefunctioneerd voor hoge energieprijzen. Zowel gas als olie worden van oudsher in dollars geprijsd, maar in lokale munteenheden verrekend. Het is dan ook onvoordelig dat door een omvangrijke reddingsoperatie van financiële dienstverleners de dollarkoers recent steeg , al blijft het niveau bijzonder laag. Een dollar is nu weer, net als begin dit jaar, 78 cent waard. Voor de export is een sterkere dollar natuurlijk wel voordelig.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.