Home

Achtergrond

Wegener-redacties bespreken acties

De redacties van de zeven Wegener-kranten die dreigen te worden getroffen door een nieuwe bezuinigingsronde, vergaderen deze week over acties.

De redactie van De Gelderlander in Nijmegen bijt woensdagochtend de spits af met een actievergadering buiten aan de Waalhaven, waarbij ook de werknemers van andere delen van het bedrijf welkom zijn.

Vorige week werd bekend dat de Wegener-titels tussen de 32 en 37 miljoen euro moeten bezuinigen. Dat gaat ten koste van zeker vierhonderd banen, waarvan ruim tachtig op de redacties. Aangezien de redacties al meerdere inkrimpingsrondes achter de rug hebben, is de maat nu vol, aldus Rob Vunderink, voorzitter van de redactieraad van De Gelderlander en lid van het Wegener-brede waakhondenoverleg.

De redacties van alle betrokken Wegener-titels beleggen deze week in samenspraak met de journalistenvakbond NVJ actie- of plenaire vergaderingen. Zij willen dat het nieuwe bezuinigingsvoorstel van tafel gaat, omdat het een slecht plan is en omdat de redacties nog elke dag de gevolgen voelen van voorgaande inkrimpingen, aldus Vunderink. Weigert de eigenaar van Wegener, het Britse telecombedrijf Mecom, dat, dan volgen acties.

De Gelderlander is als grootste en door bezuinigingen in het verleden zwaarst getroffen regionale dagblad het verst met de actieplannen. De redactie stemt woensdagmorgen over het voorstel op de kortst mogelijke termijn, mogelijk al volgende week, een dag geen krant uit te brengen. ”Wij zijn in acht jaar tijd ingekrompen van 270 naar 140 redacteuren en zouden nu weer moeten inleveren. Om nog maar te zwijgen van aantallen ontslagen in andere delen van ons bedrijf”, stelt Vunderink.

Lees ook:
Plasterk deelt zorg over uitgeverij Wegener

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.