Home

Achtergrond 2 reacties

Weer verdeelt Noord en Zuid

Droogte in het noorden is niet extreem, maar kost wel behoorlijk wat opbrengst.

Het wordt het jaar van Noord tegen Zuid. In het Noorden zijn sommige telers genoodzaakt hun mais om te ploegen. Zo droog kan het daar zijn. De zaadjes kiemen niet en liggen werkloos op de harde kluiten. Sommigen trekken de ploegschaar al voor de tweede keer door de grond: de gerst wilde ook al niet wortelen.

Zaadleveranciers doen er hun voordeel mee. Nu moet op die droge percelen gras gezaaid worden. Derde ronde, nieuwe kansen. Ook de opbrengst van aardappelen en granen kan er wel 30 procent lager zijn dan anders.

Maar dan het Zuiden. Vocht genoeg. Soms in overvloed. Er is links en rechts bladschade in de aardappelen ontstaan als gevolg van forse hagel- en onweersbuien. Zuid-Limburg is volgens het KNMI het natste deel van Nederland. Aardappelruggen zijn er groeizaam vochtig. Nergens tikt het regenkanon daar zijn rondjes. Die zie je wel in Drenthe en noordelijker, met aan de horizon een mooie regenboog.

Maar is die droogte in het Noorden in alle gevallen een nadeel? Telers zeggen deze week in Boerderij dat ze liever een droge dan een natte zomer hebben. Dat hangt natuurlijk samen met het werkplezier. Wie door nattigheid niet het veld op kan, voelt zich machteloos. Droge grond werkt veel makkelijker en scheelt zodoende in de kosten, zegt pootgoedteler Derk Gesink in het Groningse Mensingeweer.
Daar komt nog iets bij. Droogte heeft lage opbreng-sten tot gevolg. Geen akkerbouwer die dat als een toonbeeld van vakmanschap ziet. Maar het bijkomend effect is wel schaarste op de markt. Dat is dan weer gunstig voor de prijs later dit jaar.

Wie herinnert zich niet voorjaar en zomer 2003? Gewassen groeiden zo hard, dat telers al begin juni over lage prijzen tobden. Dat is nu precies omgekeerd. Het wordt een spannende zomer. Valt er nog genoeg regen in het Noorden of profiteert het Zuiden van meer opbrengsten in een schaarsere markt met goede prijzen?

Foto

Marcel Henst

Laatste reacties

  • no-profile-image

    c.haagh

    ik wil even reageren op het commentaar van 15juli . als een zeug 57.5 biggen produceert dan zal de kostprijs per big niet zo hoog liggen ,maar helaas ken ik nog geen een ras dat zoveel biggen produceert (14375:250=57.5)dus eerst even nadenken voor je iets publiceert heer kingsman

  • no-profile-image

    Anne-Miek Vermeulen

    In het commentaar van 15 juli 2008 door Rochus Kingmans wordt gesteld dat een berijf met 250 zeugen jaarlijks 14375 biggen produceert. Da's toch knap, zo'n 57 biggen per zeug per jaar. Ik heb die zeugen niet in de stal staan die deze productie kunnen halen. Het eerste bedrijf met deze resultaten moet denk ik nog geboren worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.