Home

Achtergrond 380 x bekeken 9 reacties

Wat nou: turbulente tijd? Veranderen hoort erbij!

Natuurlijk; de melkveehouderij is een sector in beweging. De schaalvergroting zet door en er zullen ondernemers stoppen. En daar is volgens boer en dagelijks bestuurslid NAJK Nils den Besten niets mis mee. Hij blijft positief en waarschuwt voor bangmakerij.

Wat is er toch aan de hand in de sector? Grote tegenstellingen zetten zich tegen elkaar af. Terwijl de één op de barricade springt voor een hogere melkprijs, maakt de ander plannen voor verdubbeling van zijn bedrijf. Terwijl de wachttijd op robots en nieuwe stallen alsmaar oploopt, vreest een andere groep voor haar voortbestaan. Feit is dat verschillende mensen verschillend reageren op veranderende omstandigheden.

De melkveehouderij in Europa werd de laatste decennia gekenmerkt door stabiliteit, kunstmatige stabiliteit. Een geleide markt waarbij Brussel aan de knoppen zat. De één vond het een zegen, de ander een keurslijf. Of je het nu leuk vindt of niet, deze beheersmarkt wordt ontmanteld. Voor sommige betekent dit vrijheid om te ondernemen. Anderen moeten wennen aan de nieuwe situatie, missen houvast en denken: wat betekent dit voor mij?

In een vrije omgeving mag iedereen doen wat hij wil. Maar dan moet je wel weten wat je wilt. En daar schort het soms nog wel eens aan. Bij gebrek aan zekerheid laten we ons door collega’s en adviseurs wijs maken dat je van alles móét, 'anders zul je het niet redden in de toekomst'. Je móet groeien om te overleven. Vraag je eerst eens af; is dat wel zo? En, belangrijker nog: wil ik dat wel? Toen m’n opa boer werd, kon hij niet groeien door de crisisjaren. Toen m’n vader boer werd kon het niet door de hoge rente, en nu ik boer wordt, is het niet anders: het kan niet, maar iedereen die het wil, gaat het redden. Daar ben ik van overtuigd.

Natuurlijk gaat de schaalvergroting door. Zet tien NAJK-leden op een rijtje en stel de vraag wat wil je? Gegarandeerd geven negen het antwoord: groeien. Natuurlijk, de één wat harder dan de ander. Maar wat is nieuw? Hebben we dat niet de afgelopen vijftig jaar ook gedaan? Ik geloof er dan ook niks van dat nu ineens een slijtageslag plaats zal vinden. Bovendien is er nog iets. De Babyboomers. De grote generatie die net na de Tweede Wereldoorlog geboren is, loopt de komende jaren tegen de pensioenleeftijd aan. Een deel daarvan heeft geen opvolger en dat komt mooi uit. Zo gaan zij ruimte bieden voor de groeiende jonge boer.

Ik concludeer dat er, net als de afgelopen tien jaar, ook de komende tien jaar zo’n 10.000 melkveehouders stoppen. Maar je kunt ook zeggen: het aantal melkveehouders gaat de komende tien jaar halveren. Precies dezelfde ontwikkeling, maar vanuit een ander perspectief. Bangmakerij. Onterecht, want het wordt een prachtige tijd. Niks turbulente tijden, niks slijtageslag. Er gaan dingen veranderen, maar dat hoort er straks gewoon bij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Wat is er mis mat warm saneren? Ik ben een echte groeier. Maar als ik een hoge melkprijs krijg dan kan ik voor veel geld quotum kopen. Dan heb ik een goede boterham en de stopper ook. Als de melkprijs nog verder zakt dan heb ik niet zoveel en de stopper helemaal niets. De consument betaalt. Het is een keus die de melkveehouderij in Europa moet bepalen. De Europese unie beslist er niet over. Dat doen wij! Het is heel makkelijk als alle landen achter het zelfde beleid staan. Dan moeten zij overstag gaan zij hebben geen keus wij wel! En het is nog lang niet door. De zuivel cooperatie willen die indruk wekken. Maar als het door was kwam er wel veel meer veruiming. Dat is voor mij het teken dat het de komende jaren weer om kan slaan en een meerderheid gaat stemmen voor quotum. En dat zou voor Nederland niet slecht zijn gezien het grote mest probleem.

 • no-profile-image

  Boerin

  Helemaal mee eens, maar toch even een kanttekening. Ik wil als boerin toch wel enige zekerheid voor de toekomst proberen in te bouwen. Ik zou graag de betrokkenheid in de zuivelsector hersteld zien. En als kritische onderneemster gehoord worden, anders ben ik bang dat ik na vele jaren vechten tegen de bierkaai toch langzamerhand teveel de negatieve kant opga, geheel tegen mijn zin. Dus wil ik nu invloed op de dingen die gaan veranderen, alleen weet ik even niet hoe ik die invloed krijg. Beste Nils van de NAJK, ga jij me helpen, positieve macht over de sector te krijgen?

 • no-profile-image

  Jan

  Kennelijk moet je eerst bij de boeren behoren die in deze rat race sneuvelen om te ontdekken het beter anders zou kunnen, om allemaal gelukkig te worden. Solidairiteit is kennelijk een vies woord geworden. Hoe eerder de buurman het niet meer ziet zitten hoe beter. Het egoisme viert hoogtij. Bah wat een verwerpelijke mentaliteit wordt hier tentoon gespreid.

 • no-profile-image

  Vic

  Mijn tijd als ondernemer zit er bijna op. Een ding weet ik wel, dat stilstand dodelijk is! Er is in 50 jaar ongeloofelijk verandert, wie niet meegaat is gezien! Al die opmerkingen die hier gedaan worden zijn gewoon kinderachtig. Als je niet mee kunt is het af gelopen! Zeker in Nederland, met zijn hoge kostprijs. Het kan alleen als de opbrengstprijzen mee stijgen! Maar de echte ondernemers kijken over de grenzen! Dan heb je nog mogelijkheden, doe je dit niet, dan moet je over een enorm uithoudingsvermogen hebben om het uit te zingen! Je kunt je afvragen waarom ze in Nederland die wurgende wetgeving maken? Alles onder het motto milieu, maar om te graaien naar de boer zijn grond en het kapitaal wat erin zit!!

 • no-profile-image

  Berend

  Volledig mee eens. Prima column.
  Wel een kanttekening. Mijn zoon doet komend jaar MBO veehouderij niveau 4.
  Of hij opvolger wordt is nog de vraag, aangezien hij na het MBO doorstromen
  wil naar het HBO. Wel heeft hij grote
  interresse in de melkveehouderij.
  Zorgwekkend is dat hij maar 4 mede studenten heeft in zijn groep.
  Ziehier het grote probleem waar wij als sector tegen aanlopen de komende jaren.
  Een groot tekort aan vakbekwame mensen, die zowel in de sector zelf als in
  de loonwerksector werkzaam zijn.

 • no-profile-image

  Jan

  @Piet. Er is niets mis met warm saneren. Maar de vraag is : waarom wil jij groeien??? kennelijk ben je niet klein anders zou je jezelf geen echte groeier noemen. Is het om er bij te horen, eer, ambitie, minderwaardigheids gevoel te verdrijven of grootheidswaanzin, angst voor de toekomst, etc. Als je manager wilt worden kun je beter elders in het bedrijfsleven terecht. Hoef je niets te investeren en verdiend toch gauw meer dan op geen groeiend landbouwbedrijf

 • no-profile-image

  lko

  Ha Berend, waarom na HBO geen boer worden? ALs je zoon na de HBO eerst een tijdje als voorlichter oid werkt, leert ie gigantisch veel van andere bedrijven. Dat maakt hem alleen maar vakbekwamer voor het bedrijf!!!

 • no-profile-image

  de Zwaan

  Er komen steeds meer HAS leerlingen, die ook een bedrijf willen voortzetten.

  heeft u geen opvolger: er zijn voldoende vakbekwame jongeren (buiten uw famillie) die boer willen worden
  groet

 • no-profile-image

  Lot

  Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen, maar het artikel van Nils ademt een frisse ondernemersgeest. Ik hoop dat meerderen met hem zo naar de toekomst durven kijken. Ik, van net na de babyboom, mag dat graag.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.