Home

Achtergrond 1 reactie

'WTO-akkoord van groot belang voor Nederland'

Een nieuw akkoord over verdere liberalisering van de wereldhandel is voor Nederland van levensbelang.

Dat stelt Winand Quaedvlieg, secretaris internationale economische zaken van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in reactie op de huidige onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over een vrijere wereldhandel.

"Je praat dan echt over hele grote bedragen. Nederland is zó open dat een kleine groei van de wereldhandel direct heel veel banen oplevert. Voor exporteurs levert de afschaffing van importtarieven een voordeel van tientallen miljoenen euro's op. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie en in de chemie is veel winst te halen.''

Behalve de afschaffing van handelsverstorende importtarieven, die de prijzen van grondstoffen kunstmatig hoog houden, heeft Nederland volgens Quaedvlieg veel te winnen bij de liberalising van internationale dienstenmarkten, zoals financiële diensten en transport.

"Het is vaak nog heel lastig om een bank in het buitenland te openen, veel landen stellen bijvoorbeeld de meest onmogelijke eisen over diploma's. Of kijk naar koeriersdiensten, dat zijn in veel landen nog beschermde semi-overheidsbedrijven.''

Ook de vereenvoudiging van douaneprocedures en betere regels voor het vaststellen van dumping, het onder de kostprijs lozen van artikelen op buitenlandse markten, zijn volgens Quaedvlieg zaken die het leven van de Nederlandse exporteurs een stuk aangenamer gaan maken.

Volgens Quaedvlieg is het een goed teken dat de onderhandelingen, die vorige week maandag begonnen, zo lang duren. "Dan wordt er ten minste serieus gepraat. Crisisberichten zijn ook niet alarmerend, die heb je nodig om tot een gunstig resultaat te kunnen komen.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    liberalisering betekent dat de EU wordt overspoeld met goedkoop vlees uit Zuid Amerika,dat nog als ontwikkelingsland beschouwd wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.