Home

Achtergrond 232 x bekeken

WNF: een vijfde houtimport is illegaal gekapt

Bijna een vijfde van al het hout dat de Europese Unie in 2006 binnenkwam, is illegaal gekapt.

Rusland, Indonesië en China zijn de belangrijkste herkomstlanden, aldus een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag. De natuurorganisatie wil krachtiger EU-maatregelen om het foute hout tegen te houden. De huidige vrijwillige licentiesystemen werken niet, stelt WNF.

De EU-import van illegaal gekapt hout bedroeg in 2006 tussen de 26,5 en 31 miljoen kubieke meter, zegt het WNF. De hoeveelheid komt overeen met de totale houtoogst in Polen in dat jaar. "Illegale houtkap verwoest de beschermende werking van bossen en vergroot het risico op natuurrampen zoals aardverschuivingen'', zegt bosdeskundige Anke Schulmeister van het WNF-bureau in Brussel. "Ontbossing is ook een van de grootste oorzaken van klimaatverandering.''

Volgens haar gaat de grootste stroom fout hout van Rusland naar Finland. Fabrieken verwerken het in pulp en papier voor andere EU-landen. Een minder grote stroom gaat van Indonesië naar de EU. China heeft zijn export van hout en papier naar de EU verdrievoudigd tussen 2003 en 2006, waarvan een derde van illegale houtkap.

Het WNF vraagt de EU om wetgeving die alleen nog legaal gekapt hout toelaat tot EU-landen. Handelaren moeten de herkomst bewijzen. Bij overtreding moeten strenge straffen volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.