Home

Achtergrond

'Vrouwen moeten zelf kiezen hoe lang ze werken'

Vrouwen moeten zelf een bewuste keuze maken voor het aantal uren dat ze werken.

Ze moeten zich niet verplicht voelen tot een grote deeltijdbaan of een voltijdbaan, maar dat moet wel veel gewoner worden.

Dat stelt de Taskforce DeeltijdPlus onder voorzitterschap van tv-presentatrice Pia Dijksta in een vandaag gepresenteerd werkplan. De Taskforce moet vrouwen met een kleine deeltijdbaan stimuleren meer te werken.

Volgens Dijkstra is het belangrijk dat vrouwen de keuze voor het aantal uren dat ze werken bewust maken, ook met het oog op de gevolgen op langere termijn. Dat betekent dat ze op sommige momenten een stapje terug doen in uren. Maar als de situatie verandert, moet het vanzelfsprekend zijn dat vrouwen weer meer uren werken. Want werk en privéleven versterken elkaar, aldus de Taskforce.

Als vrouwen er bewust voor kiezen om langer te gaan werken is er volgens Dijkstra een cultuuromslag nodig. "Die omslag is nodig om de combinatie van werk en privéleven van een moeizame verworvenheid tot een vanzelfsprekend beeld in onze samenleving te maken. Vrouwen moeten ruim baan krijgen om meer te gaan werken.''

De Taskforce, in het voorjaar ingesteld door kabinet, werkgevers en vakbonden, wil de komende tijd onder anderen vrouwen informeren over wat meer of minder werken financieel voor hen betekent.

In Nederland werken vergeleken met andere landen veel vrouwen, maar ze maken gemiddeld slechts werkweken van 20 uur. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen graag iets meer willen werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.