Home

Achtergrond 183 x bekeken 1 reactie

Vrije val nukaprijs zet hard door

De nukaprijzen klappen deze week verder in elkaar. Gemiddeld zijn stiertjes €25 goedkoper. Een gemiddelde zwartbont stierkalf komt uit op €86. Vaarskalveren noteren een min van €13. Daarmee is er in twee weken tijd meer dan €50 van de prijs af gegaan. De wekenlange stijging daarvoor is dan ook volledig teniet gedaan.

Voor de daling zijn in principe drie oorzaken. Ten eerste ligt de periode dat kalveren voor de kerst werden opgezet achter ons. Ten tweede hebben rosémesterijen lange tijd geen nuka’s opgenomen door de hoge prijs. De huidige daling heeft tot gevolg dat die vraag weer iets aantrekt. Al is dat nog niet te merken in de prijs De derde oorzaak is de import van nuchtere kalveren. Er komen nog steeds veel buitenlandse nuka’s naar Nederland. Een groot aanbod heeft ook geen gunstig effect op de prijs.

Het einde van de vrije val is daarom voorlopig nog niet in zicht. Al gaat het niet meer met stappen van meerdere tientjes. Volgende week gaat er €10 tot €15 van de prijs af. Daarmee zijn nuka’s een stuk goedkoper dan de lage prijs van twee maanden geleden.


Import nuka’s trekt aan

Zoals gezegd komen er nog steeds veel buitenlandse nuka’s naar Nederland. Uit cijfers van Dienst Regelingen blijkt dat in juni weer meer kalveren zijn geïmporteerd. Vorige maand kwamen er 72.385 kalveren van 0 tot 3 maanden naar Nederland. Dat zijn er bijna net zoveel als in de maanden februari en maart. Piekmaand april (91.987 dieren) blijft wel uit beeld.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2007 importeerde Nederland bijna eenvijfde kalveren meer. Dat verschil komt voor een groot deel voor rekening van Duitsland. Dat land exporteerde bijna de helft meer kalveren naar Nederland. Polen deed ook een flinke duit in het zakje. Er kwamen afgelopen maand bijna dubbel zoveel Poolse nuka’s naar Nederland.

Ook landen als Litouwen en Roemenië zetten steeds meer nuchtere kalveren af in Nederland. Waar die landen steeds meer nuka’s naar Nederland exporteerden, moet Tsjechië al een paar maanden een flinke veer laten. In juni 2007 kwamen nog 11.215 dieren deze kant op. Een jaar later is dat er nog maar 1.952. Een afname van bijna 90 %.

prognose:

prijzen verder naar beneden

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fons Michielsen

    Wat moeten die kalveren in litouwen en polen opbrengen? Of krijgen ze er daar geld bij???

Of registreer je om te kunnen reageren.