Home

Achtergrond 191 x bekeken

Vreugdedansje voor lang verwachte regen in Noorden

Door het natte weer lopen de neerslagtekorten snel terug, meldt het KNMI. Vooral de toplaag van de bodem is weer voorzien van water.

In het Noorden zijn de neerslagtekorten echter zo hoog opgelopen dat de droogte hier voorlopig nog niet voorbij is. De regen lost de droogteproblematiek niet op, bevestigt akkerbouwer Jan Willem Bakker uit het Noord-Groningse Bierum. Vooral de pootgoedteelt is een probleem. "Onderin de rug is het nog steeds droog." Hij schat de opbrengstderving op 30 tot 40 procent. ”Het is rasafhankelijk en het verschilt ook per perceel. We moeten nu opletten dat de knollen niet uit de maat groeien als er minder knollen onder de planten zitten."

Minne Lettinga uit het Friese Dongjum heeft een vreugdedansje gedaan, zegt hij. "Ik ben erg blij met de regen." Het effect op zijn pootgoed kan hij niet inschatten. "Misschien komt er een nieuwe zetting. Misschien krijgen we wat groeischeuren. We moeten afwachten." En dat doet hij, want hij gaat voorlopig niet doodspuiten. "Ik wil tonnen halen. Nu zit er nog niks onder. Zo hoop ik nog quitte te spelen, want daar ga je natuurlijk voor. De prijs zal wel moeten stijgen, want 30 ton per hectare halen we dit jaar niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.