Home

Achtergrond 186 x bekeken 2 reacties

'Vreemde gang van zaken rond Aujeszky-advies'

Het is vreemd dat het advies inzake de Aujeszky-claim van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) weer uitgesteld is, vindt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

De bedoeling was dat het advies uiterlijk 1 juli uitgebracht zou worden. "We hebben steeds hele strakke tijdspaden gevolgd die door de adviescommissie zelf waren opgesteld. Ik vind het een rare gang van zaken dat het advies nu uitblijft zonder duidelijke reden", zegt Zwanenburg.

De Hoge Raad besloot in februari 2005 dat varkenshouders een schadevergoeding moeten krijgen omdat ze tussen 1993 en 1998 te veel hebben betaald voor de verplichte Aujeszky-entingen. Omdat de NVV en de Sociaal Economische Raad het niet eens konden worden over de vergoeding, bepaalde het gerechtshof in 2006 dat een commissie van drie deskundigen een advies moet uitbrengen.
De leden zijn Paul Bens en Piet van de Werf namens de SER. Onafhankelijk voorzitter is accountant Peter Giezeman. Volgens een schatting van de NVV hebben de gezamenlijke varkenshouders recht op ongeveer 40 miljoen euro. Vanuit dat licht bezien vindt Zwanenburg het uitstel niet verbazend.

"De impact van de zaak is gigantisch, het gaat om aanzienlijke bedragen per bedrijf en in totaal om miljoenen. Ik kan me voorstellen dat de commissie zorgvuldig is." De NVV-voorzitter ziet uit naar het advies omdat dan eindelijk duidelijke communicatie mogelijk is. Bovendien heeft een snelle gang van zaken ook voor de SER voordelen omdat de wettelijke rente op de vergoedingen steeds verder uitloopt.
Het is nog onduidelijk wanneer het advies volgt. "We zijn bezig met het conceptrapport. Dat moet dan nog door de partijen besproken worden en dan wordt het eindrapport uitgebracht", zegt Paul Bens van DLV-Advies, commissielid namens de NVV. Door vakanties is het onduidelijk wanneer het advies uitgebracht wordt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leny

  Zo zie je maar wat de NVV betekent voor de varkenshouders. Het draait om het inkomen, dit is voor iedere Nederlander.
  Dit doet de NMV voor de melkveehouders, maar LTO probeert dit met geweld tegen te houden!! Mogen de melkveehouders ook een inkomen hebben?

 • no-profile-image

  was ik maar

  Das toch al ongeveer 10.000 per bedrijf gemiddeld voor de NVV leden. Goed gedaan NVV !! Ik, als LTO lid, kan helaas fluiten naar mijn centen, dus kan LTO fluiten naar mijn centen.

Of registreer je om te kunnen reageren.