Home

Achtergrond 218 x bekeken

Voorlopig geen Engels kalf

MKZ, BSE, nu Runder-TBC. Engeland als veterinaire tijdbom is te link voor import.

Weet u nog hoe MKZ in 2001 in Nederland is gekomen? Precies, via de import van Engelse kalveren. Wat dat betreft is het gedoe rondom runder-tbc op dit moment een herhaling van zetten.

Runder-tbc woedt al jaren in het Verenigd Koninkrijk. Het land krijgt het maar niet onder controle. Integendeel: de eerste 4 maanden van dit jaar bleken 13.500 geslachte runderen besmet met tbc. Tegen heel vorig jaar 26.000. Iedereen in het Verenigd Koninkrijk is het erover eens dat besmette dassen de hoofdoorzaak van het probleem vormen. Iedereen is het erover eens dat testen en snel traceren van tbc bij runderen de basis is voor een bestrijdingsprogramma. Iedereen is het erover eens dat een sluitend I&R-systeem, niet te veel verzamelplaatsen (veemarkten e.d.) en zo min mogelijk transportbewegingen helpen om verspreiding van tbc in te dammen.

Maar op al deze terreinen wordt amper voortgang geboekt. De conclusie kan niet anders zijn dan dat het bloedlink is om kalveren te importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het afgelopen jaar was die import met 24.000 kalveren slechts 5 procent van de totale import. Die kalveren zijn best uit minder riskante landen te importeren. We kunnen prima zonder Britse kalveren.

Probleem is dat het niet wettelijk is af te dwingen. De kalveren in Nederland die positief testten op tbc kwamen namelijk van een door het Verenigd Koninkrijk gecertificeerd tbc-vrij bedrijf. Dan rest een vrijwillige importstop. Gelukkig is die nu van kracht. Met het gevaar dat een handelaar na een paar weken toch weer kalveren uit het Verenigd Koninkrijk gaat halen.

Om dát te voorkomen moet het kwaliteitssysteem van de vleeskalversector (SKV) heel snel komen met een aanvulling van haar regeling dat voor import van kalveren uit landen met een hoog veterinair risico aanvullende eisen nodig zijn. Alleen zo zorg je dat er voorlopig geen kalf meer uit het Verenigd Koninkrijk komt.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.