Home

Achtergrond 148 x bekeken

Vloeistof op maan Saturnus

Een van de manen van Saturnus blijkt vloeistof te bevatten. Het is voor het eerst dat elders in het heelal vloeistoffen aan de oppervlakte van een hemellichaam zijn gevonden.

Dat maakten Amerikaanse wetenschappers woensdag bekend.

De ontdekking is gedaan met instrumenten aan boord van het Amerikaans-Europese Cassini, een ruimtevaartschip dat sinds 2004 rond Saturnus draait. In ieder geval een van de grote meren bevat vloeibare koolwaterstof en ethaan, aldus Nasa. Wetenschappers hebben het meer op de zuidpool van Titan Ontario Lacus genoemd, omdat het ongeveer even groot is als het Ontariomeer in Noord-Amerika.

Wetenschappers hadden al eerder grote donkere vlekken gezien op het oppervlak van Titan, maar wisten niet wat het was. Titan is anderhalf keer zo groot dan de aardse maan en de enige in het zonnestelsel met een atmosfeer die lijkt op die van de aarde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.