Home

Achtergrond

Vlaamse groententelers zien prijzen dalen

Na de zware regenbuien die de kersenoogst in Vlaanderen geen goed hebben gedaan, zijn het nu telers van zomergroenten die steen en been klagen.

Het iets koudere, maar vooral natte zomerweer heeft de verkoop van sla, komkommers en courgettes een forse daling bezorgd en de prijzen zijn naar een dieptepunt gezakt.

De afgelopen dagen werden op verschillende veilingen in Vlaanderen grote hoeveelheden sla, komkommers en courgettes vernietigd. Slechts een deel ging naar de voedselbank.

Komkommers haalden op de veilingen nog met moeite 14 tot 15 cent per stuk, tegen 30 cent normaal. Een krop sla verliet hooguit voor 8 cent per krop de veilingen, tegen een normale zomerprijs van 25 tot 30 cent. Met de prijs van de courgettes is het nog erger gesteld. Ze haalden de laatste dagen nauwelijks 3 tot 4 cent per stuk, tegen 15 tot 20 cent normaal.

De groentetelers hopen intussen dat de weervoorspellers, die op korte termijn geen weersverbetering in het vooruitzicht hebben gesteld, ongelijk krijgen. Als het weer beter wordt, zullen de sla- en komkommertelers daarvan als eerste profiteren.

Intussen is er wel een behoorlijke vraag naar prei en verschillende koolsoorten, die ook in de winter veelgevraagd zijn. De verkoop van tomaten blijft stabiel.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.