Home

Achtergrond 1 reactie

Vion: vee-export trekt dit najaar weer aan

De kans is groot dat de export van drachtige vaarzen en ander jongvee komend najaar weer flink op gang komt. Deze verwachting spreekt Vion Rundvee uit.

Reden voor de verwachting is dat komende herfst en winter een groot aantal koeien en vaarzen gaat kalven. Dan komt er opeens een hausse aan productiedieren op de markt. Waarschijnlijk meer dan de Nederlandse melkveehouders kunnen gebruiken, verwacht Vion.
Door de blauwtong is de export van jongvee begin dit jaar ingevallen. Exporteur Nammen Schaap klaagde onlangs dat de export van jongvee maar niet op gang wil komen door de blauwtongperikelen. Veehouders willen wel, maar kunnen vaak niet exporteren. Dit komt omdat er administratieve problemen zijn bij de export, maar ook doordat diverse landen even geen Nederlands vee willen hebben. Hierdoor zouden nu al 20.000 dieren minder zijn geëxporteerd dan anders.
Vion zag het liefst dat de Nederlandse overheid de veehouders verplichtte om de dieren tegen blauwtong te vaccineren. Dit zou de minste administratieve rompslomp geven. De situatie is echter anders. Daarom adviseert het bedrijf veehouders om het jongvee en een aantal drachtige vaarzen alvast te registreren als zijnde gevaccineerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    en nu eerst maar tbc -besmette kalveren invoeren,dan komt het vast wel goed

Of registreer je om te kunnen reageren.