Home

Achtergrond 269 x bekeken 7 reacties

Verzet landbouwministers tegen plannen afroming

De Europese Commissie wil te veel geld dat nu nog bestemd is voor inkomenssteun overhevelen naar plattelandsontwikkeling (modulatie).

Dat heeft een meerderheid van de EU-landbouwministers uitgesproken op de landbouwraad. De ministers hadden dinsdag een eerste gesprek over de health check, de tussentijdse aanpassing van het Europees landbouwbeleid.

De plannen van de Commissie gaan uit van een extra modulatie met 8 procent tot aan 2013 voor toeslagen boven de 5.000 euro. Grootontvangers (boven de 100.000 euro) worden daarbovenop nog eens extra gekort.

De landbouwraad wil dat de Commissie haar modulatieplannen bijstelt. Ook willen de ministers interventiemaatregelen behouden, met name voor graan en zuivel. Brussel wil af van de meeste marktinterventies, behalve voor brood- en voedergraan. Ook wil een grote meerderheid van de ministers versoepeling van cross compliance, de (milieu-)randvoorwaarden voor inkomenssteun.

Grote onenigheid is er over de verruiming van de melkquota. Waar een aantal landen, waaronder Nederland, verder wil gaan dan de voorgestelde verruiming met 5 procent, daar stuiten zij op verzet van grote lidstaten als Frankrijk en Duitsland. In november moet een akkoord worden bereikt over de health check.

Daarnaast wil Frankrijk, dat nu voorzitter is van de EU, vooral voortgang maken op het terrein van gewasbeschermingsmiddelen, medicijngebruik bij dieren en de controle op import uit derde landen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  De granen die willen ze niet vrijgeven, waarom? Men wil de macht in handen houden. En niks anders. boeren kaal plukken, wanneer krijgt de groningese boer iets van de gasbel waar hij op zit? Niets de boeren wil men in de kou laten staan, maar als het koren wat op die gasbel hoger gaat stijgen in prijs dan het gas, wil men zeggenschap over een produkt dat niet eens van hen is.

 • no-profile-image

  Plasje

  ....Politiek heeft reces.....
  ....Agrarische sector recessie.....!!

 • no-profile-image

  Ben Roelofs

  Als ik een voorstel moet doen dan kan de steun van de melkboeren wel weg want een pak melk is al 2 maal betaald door consument voordat hij deze opdrinkt, terwijl de hele pluimveehouderij het wel voor een wereldmarkt prijs moet doen .Deze tak heeft niets waar ze op terug kunnen vallen, en daar zijn we nog trots op ook.
  Dus elke vorm van subsidie weg en produceren wat de markt vraagdt dan komt er een veel eerlijker prijs en die zal veel hoger zijn dan dat hij nu is. Want nu zit de hele keten(Brussel) en retail er van te profieren en alles tegen elkaar uit te spelen.
  Want als het zo door gaat komt de tijd terug van DAG MENEER DE BOER HEBT U NOG WAT TE ETEN VOOR MIJ.

 • no-profile-image

  Lot

  Beste Ben, wees trots op je eigen sector, maar realiseer je wel dat pluimvee en melkvee op sommige punten onvergelijkbaar is. Een deel van de toeslagen is bestemd voor het in stand houden van het platteland, en dat is verrekte hard nodig.

 • no-profile-image

  gert

  ze hadden al een milliard over en dat willen ze weggeven aan arme landen,nu moet er weer van de boeren afgeroomd worden,laat ze die hoge EU salarissen eerst maar eens afromen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja Ben, om die poen te ontvangen moet je aan een heleboel randvoorwaarden voldoen, o.a bescherming weidevogels, tijdstip dat je grasland mag vernieuwen etc.. Trouwens je moet sowiezo grond in gebruik hebben om die 'steun' te kunnen vangen. Afijn teveel om hier op te gaan zitten noemen. En jij als kippenmester hoeft eigenlijk alleen je erf opgeruimd te houden. Snap je, da's nu 1 voorbeeld waarom het toch effe anders is tussen "ons" en "jullie". Is niet te vergelijken

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Beste Melkveehouder voor al die randvoorwaarden worden jullie dik betaald de kippeboer krijgt voor het opruimen van zijn erf geen rooie cent dit is ook een groot verschil tussen ons en jullie en praat niet over het beschermen van de weidevogels want een mug heeft nog geen kans als ik zie met welke vaart het gras gemaaid word

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.