Home

Achtergrond 225 x bekeken 1 reactie

Verzekering kopje onder

Nederlanders strijden sinds mensenheugenis tegen water. Voor de open teelten betekent veel regen regelmatig een forse en onverwachte schadepost.

Dat AquaPol en Agriver in 2005 na heel veel moeite een regenschadeverzekering op tafel hadden, was mogelijk een oplossing voor dit probleem. Deze week maakten de verzekeraars bekend dat respectievelijk de helft en ongeveer 10 procent van hun klanten de verzekering heeft opgezegd. Dat lijkt niet echt verrassend.

De regenwaterverzekering was gedoemd te mislukken. Slechts 454 telers handhaafden in 2008 een verzekering, maar de animo is altijd beperkt geweest. Dit maakt de kosten die de verzekeringsmaatschappij maakt per verzekerde relatief hoog. Het eigen risico, 25 procent, is hier debet aan. En veel regen, waar de verzekering juist op gericht is, blijkt het probleem alleen maar te vergroten. Door hoge naheffingen blijkt de helft van AquaPols telers wegrent. Zelfs het feit dat het ministerie van landbouw bereid was een derde van de omslagpremie te vergoeden, mocht niet baten.

Verzekeraars lijken hun schouders op te halen. Terwijl ze de verzekering voorgaande jaren nog promoten, was het dit voorjaar stil. Het is jammer dat in een land waar zoveel regen valt een waterschadeverzekering niet lukt. Het lijkt een slechte voorbode voor een complete weersverzekering.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    PLASJE

    .....ik kwam met Aquapol helaas
    van de regen in de drup....!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.