Home

Achtergrond

Vervuild bluswater Noordzeekanaal ongevaarlijk

Het van Schiphol afkomstige vervuilde bluswater dat vorige week in het Noordzeekanaal terechtkwam, levert geen gevaar op voor planten en dieren in het kanaal.

Dat heeft onderzoek van het Instituut voor Milieu (IVM) uitgewezen, meldde Rijkswaterstaat vandaag.

Het water bevat schadelijke perfluorverbindingen, maar uit de bestudering van het IVM blijkt dat de concentratie dermate laag is dat die niet schadelijk is. Wat de gevaren voor mensen zijn, kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. Het besluit later deze week of het negatieve zwem- en visadvies van kracht blijft.

Ondertussen is er ook nog een nieuwe golf vervuild water onderweg naar het Noordzeekanaal. Het Hoogheemraadschap van Rijnland had het achtergebleven vervuilde water op Schiphol opgevangen in bassins, maar meldde deze week dat het door de vele regenval genoodzaakt was dit toch weg te pompen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.