Home

Achtergrond 160 x bekeken 4 reacties

Vertrouwen economie neemt af

Het vertrouwen in de Nederlandse economie neemt af. Bijna een kwart van de bevolking is van mening dat de economie er slecht voorstaat.

Dit bijkt uit een peiling die onderzoeksbureau TNS-Nipo heeft gedaan in opdracht van RTL Nieuws.

Het aantal pessimisten is nu het hoogst sinds december 2005. In de afgelopen drie maanden is hun aantal met ruim 10 procent gestegen. Eind april was nog 13 procent van de Nederlanders van mening dat de economie er slecht voor stond.

Over de toekomstvooruitzichten zijn Nederlanders ronduit negatief. Meer dan de helft (52 procent) van de ondervraagden zei te verwachten dat de economische situatie de komende zes maanden zal verslechteren. Dit was het hoogste aantal sinds 2004, toen TNS-Nipo begon met het volgen van het vertrouwen in de economie.

Ook de verwachtingen van de werkgelegenheid zijn sinds begin dit jaar verslechterd. Er waren bijna evenveel mensen die zeiden te verwachten dat er banen bij zullen komen (27 procent) als mensen die verwachten dat er banen zullen verdwijnen (23 procent).

Het vertrouwen in de economie neemt al langere tijd af door zorgen over de kredietcrisis op de financiële markten en dalende aandelenmarkten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) piekte het consumentenvertrouwen in begin 2007 en is het sindsdien alleen maar gedaald. Het CBS heeft becijferd dat er in juni 40 procent meer pessimisten waren dan optimisten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antoon

  @redactie:
  'Het aantal is met 10 procent gestegen?' Volgens mij is het aantal met 10 procentpunt gestegen, of met ongeveer 80% gestegen!
  Kan dit gecorrigeerd worden?

 • no-profile-image

  Henk

  Ach en wee, wat hebben we het toch slecht. Hoe komen we erbij dat de economie slecht draait. Bedrijven maken allemaal meer winst en werkeloosheid is extreem laag.

  Alleen maar omdat de pers continue ligt te zeiken over hogere voedsel en olieprijzen zouden wij allemaal verdoemd zijn. Grote KUL. Het gaat prima zo en als mensen het niet meer kunnen betalen moeten ze maar een cursus volgen hoe ga je met geld om!

 • no-profile-image

  Patrick

  Het is maar de vraag wat je onder ,,slecht,, verstaat.
  Zoveel eten en drinken in huis dat we het amper op kunnen.
  En dan voor alle nederlanders een heerlijk warm huis.
  We mochten God wel es wat meer DANKbaar zijn voor zòveel voorrechten.
  Kijk als de economie nou al jarenlang steeds 5% achteruitging.....maar hij gaat tot nu toe alleen wat minder hard VOORUIT!!!
  Laat de ,,pers,, ook maar es wat creatiever worden dan alleen maar op LAAG niveau ons continu te ,,besproeien,, met doemscenario, s!!

 • no-profile-image

  Hans

  Vind je het gek dat de mensen het vertrouwen verliezen?
  We worden door Bos en zijn bende continu voorgelogen over de hoogte van de inflatie. Er wordt steeds gezegd dat de crisis hier niet komt en dat we onszelf niet ziek moeten praten. We worden door dit kabinet voorgelogen en dom gehouden. Dames en heren, de werkelijke inflatie zit ongeveer op 6% en de kredit crisis komt hier ook voor zover het begin er al niet is. En de mensen beginnen het in de knip te merken, en worden wantrouwig. Bos en zijn bende doen 2 dingen goed, ...geld uitgeven aan nutteloze plannen en belastingen verzinnen. We kunne beter zoals in Belgie geen regering hebben als een deze!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.