Home

Achtergrond 210 x bekeken 2 reacties

Verrassend signaal

Nog geen week nadat een meerderheid in de Kamer zich keerde tegen een snelle opening van de grenzen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije, laten werkgevers én vakbonden weten dat wat hen betreft personeel uit die nieuwe lidstaten volgend jaar meer dan welkom is.

De arbeidsmarkt is dermate krap dat extra handen gewoonweg nodig zijn, aldus de sociale partners. Met de Kamer delen zij de zorg ten aanzien van illegale tewerkstelling, slechte huisvesting, onderbetaling en uitbuiting. Maar zij verwachten nog voor eind dit jaar deze problemen onder controle te hebben.

Het is een welkom signaal voor minister Piet Hein Donner (sociale zaken), die aankoerst op het afschaffen van de werkvergunning voor Roemenen en Bulgaren per 2009. Een dergelijk streven is goed: niet alleen moeten vacatures, onder meer in de land- en tuinbouw, worden vervuld, het dwingt de betrokken partijen ook de problemen daadwerkelijk aan te pakken.

Bovendien is er nog het principiële punt dat Roemenië en Bulgarije gewoon deel uitmaken van de EU en dat inwoners van die landen uit dien hoofde hetzelfde recht op vrij werknemersverkeer zouden moeten genieten.

De vraag is nu wat de Kamer met deze signalen gaat doen. Een definitief besluit wordt pas in november genomen. De Kamer heeft dus nog even de tijd om de draai te maken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Er zijn net 30K nieuwe nederlanders ingestroomd, hebben die allemaal al werk?
  Er zijn een miljoen ingezetenen met een uitkering en voldoende (rest) kapaciteit om te werken.
  Waarom staan die niet aan de poorten te dringen om werk?

  100-den uitzendburootjes van wisselvallig allooi halen bussen vol oostblok werkers op om hier voor (sub) minimum te werken, met nog wat gesjoemel aan de inhoudingskant valt er voor de snelle jongens weer veel geld te verdienen.

  Er kan maar 1 oplossing zijn en dat is de uitkeringen halveren en niemand meer parkeren in een andere uitkeringssituatie die boven het halve bijstandsgeld uitgaat. Ook ex-politici, wethoudrs, ambtenaren, uitgerangeerden uit semi-overheids instellingen allemaal weer gewoon aan de slag dan hoeven die bulgaren en roemenen ook niet zo'n lange reis te maken om hier, uitgebuit, de super-drukte nog drukker te maken, in huisvesting, in de file, bij de politie, etc.

 • no-profile-image

  Albert

  Ik ben het eens met Johan. Wanneer leren de politici nu eens van de ellende die het binnenhalen van steeds nieuwe contingenten buitenlanders in de laatste 40-50 jaar veroorzaakt hebben. In de eerste plaats moeten die mensen die hier zijn en thuis zitten aan het werk en als die op zijn, moeten we het werk naar het buitenland brengen en niet nog meer mensen hierheen halen. We zitten elkaar al voldoende in de weg en dat klemt des te meer als er mensen binnen komen die zich onaangepast gedragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.