Home

Achtergrond 155 x bekeken

Verplicht framenummer voor nieuwe fietsen

Over twee jaar moeten alle nieuwe fietsen voorzien zijn van een uniek framenummer.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) hebben dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. '

Verplichte framenummers zijn volgens de bewindsvrouwen hard nodig om fietsendiefstal tegen te gaan. Met een landelijke campagne, die in juni begon, wil de regering dat fietsendiefstal in de kiem wordt gesmoord.

Nu worden er jaarlijks ongeveer 700.000 fietsen gestolen, in 2010 moet dat aantal met 100.000 zijn afgenomen. Een framenummer vergemakkelijkt de identificatie van (gestolen) fietsen en leidt dus al vanaf de aankoop tot een betere beveiliging.

Ter Horst en Huizinga menen dat het zonder aanvullende maatregelen nog tien tot vijftien jaar duurt om alle fietsen in Nederland te voorzien van een framenummer. De minister wil daarom bekijken hoe mensen gestimuleerd kunnen worden om het framenummer vrijwillig aan te laten brengen bij niet-nieuwe fietsen.

Tegelijk wil Ter Horst laten onderzoeken hoe is te voorkomen dat gestolen fietsen een nieuw framenummer aangemeten krijgen en zo feitelijk 'witgewassen' worden. Nederlanders hebben in totaal 18 miljoen fietsen in hun bezit, waarvan tien miljoen zonder framenummer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.