Home

Achtergrond 158 x bekeken

Vernietigend EU-rapport over Bulgarije verwacht

De Bulgaarse autoriteiten kunnen woensdag rond het middaguur rekenen op een vernietigend rapport van de Europese Commissie.

De corruptie en misdaad in het land tieren zo welig, dat er weinig deugt van de administratie van de omvangrijke EU-subsidies, aldus uitgelekte ontwerpbesluiten vorige week.

De Europese Commissie blokkeert naar verwachting een miljard euro aan betalingen voor Bulgarije, een van de armste landen van de EU. Een deel van het enorme bedrag is waarschijnlijk al niet meer terug te vorderen, omdat het geld al is verdwenen.

Het EU-rapport is volgens ingewijden het meest negatieve dat ooit over een lidstaat is geschreven. Bulgarije en Roemenië kwamen op 1 januari 2007 bij de EU, hoewel velen al waarschuwden dat de landen er nog niet klaar voor waren.

Het rapport over Roemenië, dat ook woensdag uitkomt, is naar verwachting minder negatief dan over buurland Bulgarije.
De Bulgaarse vicepremier Meglena Plugchieva erkende vrijdag dat haar land enkele honderden miljoenen euro’s zal mislopen. Ze hoopt de administratie van de EU-subsidies te verbeteren in de rest van het jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.