Home

Achtergrond 300 x bekeken

Verburg heeft alle vertrouwen in Vlaanderen

Vlaanderen zal serieus en welwillend meewerken aan een andere locatie voor ontpoldering dan de Zeeuws-Vlaamse Hedwige polder. Minister Verburg heeft daarin alle vertrouwen.

Dat zei ze na afloop van het debat in de Eerste Kamer over de Scheldeverdragen, waarvan ontpoldering langs de Schelde een onderdeel is.

De Eerste Kamer is in meerderheid met de verdragen akkoord gegaan nadat de minister melding had gemaakt van een telefoongesprek met de Vlaamse premier Kris Peeters die zich bereid had verklaard over het onderdeel ontpoldering te heronderhandelen.

Voor de Senaat was dat doorslaggevend. De meeste fracties vonden het al een berlangrijke vooruitgang dat Verburg de commissie Nijpels ”carte blanche” had gegeven bij het zoeken van een ander gebied dan de Hedwigepolder, maar koesterden argwaan over de medewerking die Vlaanderen daaraan geeft. Voor het Belgisch deel van de Hedwigepolder –niet meer dan een dijk met bomen- is al toestemming voor onteigening gegeven. Maar de telefonisch verklaring van premier Peeters trok een meerderheid over de streep.

Een minderheid van VVD, SP, OSF, PvdD en SGP ontleende daaraan toch te weinig zekerheid en stemde tegen het verdrag waarin de ontpoldering is opgenomen, en voor een motie die uitspreekt dat de Hedwigepolder niet onder water mag worden gezet. Die werd verworpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.