Home

Achtergrond 209 x bekeken 1 reactie

Veel concrete plannen boring aardwarmte

Zeker zes tuinders oriënteren zich op het boren naar aardwarmte. Dat bleek gisteren op de bijeenkomst bij Van den Bosch tomaten in Bleiswijk.

De zes van de in totaal veertig aanwezige tuinders staken hun hand op bij de vraag wie volgend jaar al wil gaan boren. Het Productschap Tuinbouw, dat de bijeenkomst organiseerde, noemt dat aantal behoorlijk. Circa acht tuinders gaven aan in een ondernemersplatform te willen deelnemen om de kennis te verdiepen en te delen met Van den Bosch, het eerste bedrijf in Nederland dat draait op aardwarmte.

De provincie Zuid-Holland gaf een breder inzicht in de warmte in grondlagen in Zuid-Holland. Later dit jaar komt de provincie met de Warmteatlas, waaruit zou blijken dat veel mogelijkheden bestaan voor boring naar aardwarmte. Zo zou het water in het Westland op 1,5 tot 2,0 kilometer diepte zeker 80 graden Celsius zijn.

Alleen in de Zuidplaspolder is het water met 40 graden duidelijk koeler. De provincie kijkt positief aan tegen boring naar aardwarmte omdat het past in het eigen streven in 2020 één miljard kuub gas uit te sparen.

Vervolgens gaf Rik van den Bosch zelf uitleg over de procedure van het boren. Van de totale kosten van 6 miljoen euro was een derde gesubsidieerd. De teler verwacht een afschrijvingstermijn van 10 jaar nodig te hebben om de investering terug te verdienen. De boring zelf duurde ruim een jaar, maar dat kan ook in vier maanden, stelde de teler.

Discussiepunt was de noodzaak van een garantieregeling voor boring naar aardwarmte. Bij de politiek wordt momenteel gelobbyd voor zo’n regeling. De bijeenkomst was niet toegankelijk voor pers, om telers vrijuit te laten praten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Live

    Plannen en ook de Munten??

Of registreer je om te kunnen reageren.