Home

Achtergrond 4 reacties

Varkensboer wacht op narcosebox voor biggen

Varkenshouders staan op het punt te beginnen met het onder verdoving castreren van varkens.

Tijdens de narcose worden meteen andere ingrepen gedaan, als het oormerken en afknippen van de biggenstaartjes.

Volgens boerenorganisatie LTO wordt de laatste hand gelegd aan de verdovingsboxen. De 3500 varkenshouders moeten ook nog op cursus. Omdat de vakantieperiode inmiddels is aangebroken, kan Annechien ten Have, voorzitter LTO varkenshouderij daardoor niet exact zeggen wanneer de sector de overstap maakt.

"Maar wij gaan ervoor zorgen dat alle varkenshouders in Nederland verdoofd gaan castreren. En zo snel mogelijk.'' De supermarkten kondigden eerder aan dat ze vanaf 1 januari 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen zullen verkopen.

Wakker Dier is tevreden dat de roep om verdoofd castreren een kettingreactie in gang heeft gezet. "We zijn blij dat de sector de mogelijkheid aangrijpt om nog een aantal pijnlijke ingrepen te verzachten. Het rücksichtlos knippen en snijden in biggen is echt niet meer van deze tijd.''

Net als de Dierenbescherming hoopt Wakker Dier dat de ingrepen snel worden afgeschaft. "Met meer ruimte, buitenlucht en afleiding voor de dieren zijn al deze ingrepen overbodig'', aldus Wakker Dier. De Dierenbescherming wijst erop dat bij milieukeur aangesloten varkensboeren niet casteren en er toch in slagen vies ruikend vlees op te sporen bij geslachte varkens.

Overigens worden niet alleen dieren die bestemd zijn voor de Nederlandse markt, maar ook de ruim 4 miljoen exportbiggen voortaan verdoofd gecastreerd, aldus LTO.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ilonka

  Hallo,

  Ik had een vraagje aan trots op de vakrenshouders! Mag ik vragen hoeveel klein beetje extra werk dat het is?Is het kwestie van 5 min, of 1uur??En de kosten gaan die nu niet omhoog met die narcosebox en gasfles???Het zijn maar vraagjes hoor!!

  Groetjes Van Ilonka

 • no-profile-image

  varkenshouder

  we staan helemaaaaal niet te wachten op de narcose box het is toch weer meer werk en die wordt niet betaalt

 • no-profile-image

  trots op

  Hou jij maar mooi je oogkleppen op, collega uit brabant. De apparatuur is vrij eenvoudig en bijna geen extra werk, alleen maar of en toe een andere gastank aansluiten.

 • no-profile-image

  trots op

  Eindelijk snappen die terroclubs waar het om gaat : U betaalt, wij doen het ! Dat heeft de varkenssector toch maar mooi gedaan. Grote complimenten voor de varkenshouders !!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.