Home

Achtergrond

VWA: meer inspecties, minder overtredingen

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in 2007 meer inspecties op voeding, vee en bulkproducten uitgevoerd, maar minder overtredingen vastgesteld.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag. De komende jaren zullen wel meer producten teruggehaald worden.

In 2007 heeft de VWA ruim 63.000 inspecties uitgevoerd met betrekking op voedselveiligheid. In iets meer dan 13.000 gevallen leidde dit tot maatregelen. Een jaar eerder leverden 2.000 inspecties minder ruim 3.000 maatregelen meer op. De hernieuwde focus op genetisch gemodificeerde organismen leidde tot een spectaculaire daling van het aantal gevonden ’foute’ partijen. Betrof het percentage ’foute’ granen in 2006 soms 50 procent van het totaal, nu was dit nog 2 procent.

In 2007 trof de VWA minder overschrijdingen van de norm voor resten bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. De VWA onderzocht circa 4.000 partijen op 400 verschillende stoffen. Ongeveer 2 procent van de Nederlandse producten overschreed de norm. Voor import was dit 11 procent.

Op het gebied van vlees en dierenwelzijn voerde de VWA meer dan 26.000 inspecties uit, evenveel als het jaar ervoor. In 1.000 gevallen trof de controle-instantie maatregelen. Een jaar eerder trad ze nog op in 1.300 gevallen. Het betreft onder meer veetransporten waarvan de nieuwe kwaliteitssystemen komend jaar worden getoetst. De VWA verwacht dat de komende jaren meer producten uit de schappen moeten worden gehaald. Dat komt vooral door de toegenomen handel en maakindustrie in landen als China en India.

Lees ook Milieudefensie: Nederlands product niet schoner in 2007

Of registreer je om te kunnen reageren.