Home

Achtergrond

VVD verbijsterd over euforie in Brussel

De VVD is tevreden over de arrestatie van Radovan Karadzic maar is "verbijsterd over de euforie die erover is losgebarsten in Brussel.''

Volgens Tweede Kamerlid Han ten Broeke lijkt de Europese Commissie erop te hinten dat Servië het kandidaat-lidmaatschap van de EU zal krijgen. En dat is volstrekt tegen de afspraken in, zei Ten Broeke dinsdag.

Hij vindt bovendien de complimenten aan het adres van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) niet terecht. Het steekt hem dat Nederland na twee jaar verzet onlangs toch instemde met de ondertekening van het associatie-akkoord met Servië, een voorportaal van het EU-lidmaatschap. "De EU had dat akkoord niet moeten tekenen voordat Belgrado aan alle voorwaarden had voldaan.'' En dat is volgens Ten Broeke nog niet gebeurd, ook niet met de arrestatie van Karadzic.

Nederland weigert wel het akkoord te ratificeren zolang Servië nog niet aan alle eisen heeft voldaan. Volgens Ten Broeke heeft Verhagen uiteindelijk dus niet gedaan wat hij steeds zei te zullen doen: niet tekenen. Volgens de VVD'er kan een kandidatuur voor de EU pas vorm krijgen als Belgrado de twee andere verdachten uitlevert en aan de andere voorwaarden voldoet, zoals getuigenbescherming en de opening van de archieven.

Bovendien gelden er allerlei andere regels voor zo'n status. ,,Brussel moet ophouden met het openen van kattenluikjes voor nieuwe leden en aan de eigen regels voldoen. De EU lijkt niets geleerd te hebben van de oude discussie over uitbreiding.'' Ook hekelt de VVD dat Servië al handelsvoordelen zou krijgen, een van de onderdelen uit het akkoord, terwijl dat nog niet in werking is getreden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.