Home

Achtergrond 9 reacties

VS: wereld oogst meer tarwe dan verwacht

De wereld produceert dit jaar 664,2 miljoen ton tarwe. Dat is 1,3 miljoen ton meer dan de USDA een maand geleden inschatte.

Dat verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Afgelopen seizoen heeft de wereld 610,7 miljoen ton tarwe geproduceerd.

Rusland verwacht dit jaar tussen de 52,5 en 54,2 miljoen ton tarwe te oogsten. Dat is de grootste oogst in Rusland in dertig jaar, meldt persbureau Agra Europe.

Ook India verwacht een goede oogst van tarwe, soja, mais en rijst, volgens minister van landbouw Sharad Pawar. De minister hoopt dat het land de graanimport kan verminderen.

In Oekraïne staat het graan er goed voor. Het land werd vorig jaar getroffen door droogte en heeft slechts 4,2 miljoen ton graan uitgevoerd. Doordat de gewassen er dit jaar wel goed bijstaan, verwacht het ministerie van landbouw dat de graanexport uitkomt op 15 miljoen ton.

In Oost-Europa vallen de oogsten tot nu toe wat tegen. In Polen heeft 58 procent van het graan last gehad van de droogte. De vele regen van de laatste weken bemoeilijkt de pas gestarte oogst.

In Hongarije wordt minder wintergerst en tarwe geoogst dan eerst werd ingeschat. De opbrengsten liggen wel hoger dan vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Er mist nog 1 belangrijk aspect:
  Wereldwijd nu als de wiedeweerga....
  streng verbieden dat ons kostelijke graan ook nog maar 1 dag zou mogen dienen voor Biobrandstof.
  Regeringen....ACTIE en daadkracht aub want het is toch meer dan verbijsterend dat velen hun voedsel amper meer kunnen betalen inde armere landen, terwijl men hier over hun rug koste wat het kost de auto niet uit te krijgen is.
  Wat zijn we totaal verziekt dat we zelfs ons graan nog liever verstoken dan dat de auto wat minder kilometertjes mag rijden.

 • no-profile-image

  bart

  Sorry varkenshouder dat de akkerbouwer nu ook einedlijk eens tegen kostprijs kan produceren in plaats van ver eronder. Ik gun u ook van harte een goede boterham maar dit zal toch echt moeten komen van een hogere vleesprijs en niet van een lagere graanprijs.

 • no-profile-image

  Dirk

  En zo is het. Met z'n allen op de baricaden voor een betere opbrengstprijs. Op naar Geneve, daar zitten die ballemakers de pot te verdelen.
  Wij zullen wel het kind van de rekening worden.
  Maar wanneer we met alle boeren (varkensboeren, rundveeboeren, akkerbouwers en pluimveehouders) gaan protesteren, moet er toch iets loskomen.
  Wie trekt de kar, LTO of samen met alle bonden?????
  Ga iets doen voor jullie leden.

 • no-profile-image

  Pieter

  Hé Patrick, Tot 2 jaar terug was er een gigantisch overschot aan graan, en was er toen minder honger? Nee dus.
  Maar laten we eerst maar eens gaan oogsten voordat er geroepen wordt dat er heel veel geoogst gaat worden!
  Als de gehele oogst achter de rug is weten we of er inderdaad meer graan beschikbaar is.
  Het zal de handel wel goed uitkomen om te roepen dat er veel is, dan kunnen ze de prijzen weer wat drukken, want stel je voor dat de teler ook eens wat verdiend..........

 • no-profile-image

  varkenshouder die

  Mooi. Gezien deze prognose kan de voerindustrie de voerprijs alvast wat laten zakken zodat er bij de varkenshouders ook weer eens wat verdient wordt.

 • no-profile-image

  kleiboer

  Volledig eens met Bart uit Drenthe. Een beter inkomen voor iedere sector zal moeten komen uit gestegen opbrengsten en niet alleen uit lagere kosten, want dit is er mis in de landbouw, onze opbrengstprijzen zijn NOOIT meegestegen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder met akkerbouw

  Ik lees hier een reaktie van een varkenshouder die ook een gezin moet onderhouden. Het zal toch niet uw bedoeling zijn dat een akkerbouwer zijn tarwe wat goedkoper van de hand moet doen om middels lagere voerprijzen uw gezin te onderhouden? Wie moet dan het gezin van die akkerbouwer weer onderhouden? Uw denkwijze lijkt mij onjuist. Dat blijkt ook een beetje uit de reakties hieronder

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  En wel biologisch mogen promoten? Patrick?
  Daar zijn de opbrengsten ook veel lager, dus helpt ook niet aan de ondervoeding van de wereld...

 • no-profile-image

  Patrick

  Inderdaad geef ik jullie volledig gelijk, het past ons altijd om in bescheidenheid af te wachten hoe onze oogst zal uitvallen.
  En inderdaad riekt het er alsmaar naar dat de ,,hoge heren,, in driedelig pak waarschijnlijk alles alsmaar zo draaien en verdraaien dat ZIJ de enige lachende derde zijn.....
  En juist dààrvoor schaam ik me diep richting armere landen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.