Home

Achtergrond 1 reactie

VN vraagt industrielanden om grote voorraad graan

De industrielanden moeten een grote voorraad graan aanleggen om voedselproblemen te voorkomen.

Die oproep doet communicatiedirecteur Nancy Roman van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties aan de leiders van de G8. De regeringsleiders van acht grote industrielanden zijn nu bij elkaar in Japan. Het probleem van de VN is dat de graanprijzen hard zijn gestegen, zegt Roman. "Om graan te kopen voor voedselhulp moeten wij concurreren met commerciële kopers. Dat wordt versterkt doordat sommige landen een exportstop hebben afgekondigd of de uitvoer van graan bemoeilijken."

Het probleem is dat graan niet onbeperkt kan worden opgeslagen. De VN overwegen daarom om voor het Wereldvoedselprogramma een kleine reserve graan aan te leggen. Roman: "Daarnaast kan een fonds worden opgericht waarmee we graan kopen als dat nodig is. Maar de grote graanproducerende landen moeten het er mee eens zijn dat we dan ook over graan kunnen beschikken."

Eén reactie

 • no-profile-image

  J. Sanderse

  graanprijzen te hard gestegen?
  Nee, voor 1 euro kun je nu meer graan kopen dan 15 jaar terug (omgerekend).
  Hongerprobleem is met nane een verdelingsvraagstuk en om dat op te lossen ontbreekt de politieke wil.
  Het is goedkoper om dat af te wentelen op primaire producenten die de prijsstijging nodig hebben om hun gestegen kosten te dekken.

  Johan

Of registreer je om te kunnen reageren.