Home

Achtergrond 252 x bekeken

Twijfels bij LTO

De productschappen kunnen toe met veel minder taken, vindt LTO Nederland.

Beleidsadvisering, belangenbehartiging, lobbywerk en productpromotie kunnen beter worden gedaan door private organisaties en ondernemingen dan door een publiek orgaan.

LTO motiveert deze opstelling met een verwijzing naar veranderingen (globalisering, fusies) in de keten en door te stellen dat een scherpe taakafbakening de redding kan zijn voor de schappen, die immers onder vuur liggen.

Dat laatste kan worden betwijfeld: door tegenstanders van de schappen zal de LTO-visie gretig worden opgepakt als een eerste stap op weg naar volledige ontmanteling. LTO stelt dat de schappen nodig blijven voor voedselveiligheid, plant- en diergezondheid en arbeidszaken. Waarom het rijk en private organisaties en ondernemingen hierbij niet volstaan, weet LTO echter niet goed duidelijk te maken.

Tegelijk zitten LTO en de schappen onmiskenbaar in elkaars vaarwater als het gaat om beleidsadviezen, belangenbehartiging en lobby. Dat LTO daarom een wat scherpere taakverdeling wil, is begrijpelijk.

Misschien is de organisatiedichtheid in de agrarische sector gewoonweg te groot. Als publieke en private taken zo scherp moeten worden gescheiden, waarom dan niet consequent zijn en pleiten voor opheffen van de schappen? Door een half verhaal roept LTO twijfels over zichzelf af.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.