Home

Achtergrond 188 x bekeken

Twee maanden achterstand in peen Noorden

Peen staat in Flevoland redelijk tot goed, in de Noordoostpolder staat het al minder mooi en in het Noorden loopt de teelt bijna twee maanden achter.

Zo vat Bejo-vertegenwoordiger Robert Schilder de stand van de peen in de noordelijke helft van het land samen. De droogte laat diepe sporen na.

Schaaltjespeen wordt een probleem als er te weinig planten staan. Dat is in de Noordoostpolder een struikelblok, vertelt Schilder. "De benodigde 80 tot 105 planten per strekkende meter rug van 75 meter wordt niet overal gehaald."

Op veel plaatsen in het Noorden, waar het tweeënhalve maand lang droog was, is het gewas slechts 2 centimeter hoog. In Flevoland wordt 25 centimeter gemeten. Schilder: "Normaal gesproken wordt peen rond 15 mei gezaaid en komt het gewas eind mei op. Dit seizoen was het juist in mei en juni droog, waardoor de kieming in de polders in veel gevallen pas half juni is begonnen en in het Noorden soms zelfs pas begin juli. Dan zit je op bijna twee maanden achterstand."

De achterstand is niet meer in te halen. Peen wordt vanaf oktober geoogst. Het gewas langer laten staan om meer kilo’s te behalen, is een risicovolle onderneming. Vorst ligt namelijk op de loer. "En in het najaar groeit het gewas niet zo hard als eerder in het seizoen", benadrukt Schilder. "Het Noorden moet enorm inleveren in opbrengst per hectare, dat staat vast. In Noord-Duitsland kampen ze ook met deze problemen."

In West-Friesland staat de peen ’wrakkig’, zegt teler en handelaar Jos de Boer in Westwoud. "Ik heb niet zulke mooie banen als vorig jaar. Toch zie je dat de natuur zich altijd weer herstelt. Vorig jaar is daarvan een mooi voorbeeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.