Home

Achtergrond 150 x bekeken

Tsvangirai 'redelijk tevreden' met overleg

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is "redelijk tevreden'' over het verloop van de onderhandelingen met de Zanu-PF van president Robert Mugabe over de vorming van een regering van nationale eenheid.

Dat zei de voorman van de MDC vandaag na overleg met de Senegalese president Abdoulaye Wade in Dakar. Maar volgens Tsvangirai zijn er nog wel wat moeilijke punten die moeten worden opgelost. De partijen hebben zich tot 4 augustus de tijd gegeven om tot een akkoord te komen. Hij zinspeelde erop dat deze deadline kan worden verlengd als dat nodig is.

Zimbabwe verkeert al lang in een diepe politieke en economische crisis. De crisis bereikte een dieptepunt na presidentsverkiezingen eerder dit jaar. Tsvangirai won de eerste ronde, maar trok zich vanwege het aanhoudende geweld tegen zijn aanhang terug uit de tweede ronde die Mugabe ruim won. Veel landen erkennen de verkiezing van Mugabe niet. Na de verkiezingen gingen beide partijen uiteindelijk met elkaar om de tafel zitten en kwamen overeen een regering van nationale eenheid te vormen. Ze praten onder meer over de toekomstige rol van Mugabe. Tsvangirai zei eerder deze week tegen Britse media te hopen dat de bejaarde Mugabe gaat kiezen voor een "eervolle aftocht''.

EU-commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) vroeg de partijen donderdag hun beloftes na te komen en het geweld af te zweren. Ook zouden ze opnieuw humanitaire hulpverleners moeten toelaten. "Ik ben zeer bezorgd over aanhoudende beperkingen op de hulpverlening. Deze situatie is onaanvaardbaar en is een gevaar voor duizenden levens van onschuldige burgers, inclusief vrouwen en kinderen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.