Home

Achtergrond

Truckers India protesteren tegen dure brandstof

Ongeveer vier miljoen Indiase truckchauffeurs hebben woensdag het werk voor onbepaalde tijd neergelegd om te protesteren tegen de sterk gestegen brandstofprijzen.

Vrachtwagens zijn de belangrijkste vorm van transport in India en een langdurige staking kan het openbare leven in het land ernstig verstoren.

De vrachtwagenchauffeurs zijn boos dat de Indiase overheid in juni de subsidies op benzine en diesel heeft verlaagd en de brandstofprijzen met circa 10 procent heeft laten stijgen. Dat was al de tweede prijsverhoging dit jaar. Ook protesteren ze tegen de tol die op Indiase snelwegen moet worden betaald.

De chauffeurs hebben gezegd van de wegen te blijven zolang dat nodig is. De staking kan leiden tot grote tekorten aan voedsel en andere goederen, die weer tot prijsstijgingen kunnen leiden. Dat zou de inflatie in de hand werken. De Indiase overheid is erg bezorgd over de hoge inflatie, die momenteel ruim 11 procent bedraagt, het hoogste niveau in dertien jaar.

Een vergelijkbare actie van Indiase vrachtwagenchauffeurs in augustus 2004 duurde meer dan een week en zorgde ervoor dat de Indiase economie dat jaar minder sterk groeide omdat de export van industriële goederen werd verstoord.

Eerder legden ook vrachtwagenchauffeurs in Zuid-Korea, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië het werk neer om te protesteren tegen de gestegen brandstofprijzen. Die zijn de laatste sterk aan het oplopen door de hoge olieprijs. De olieprijs bereikte eerder deze week een recordniveau van meer dan 143 dollar per vat. In Nederland zijn er kleine acties geweest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.