Home

Achtergrond

Tomatenzaadkwestie te complex voor kantonrechter

De rechtbank heeft geen uitspraak kunnen doen in het juridisch conflict tussen teler Wilbert van Oers in Etten-Leur en zaadfirma Enza over de toekenning van zaad van het tomatenras 'Starlight'.

In het kortgeding dat donderdag voorkwam kon de rechter niet tot een afgewogen besluit komen omdat hij de zaak te ingewikkeld vond. Van Oers claimt op grond van meermaals herhaalde mondelinge afspraken dat hij recht heeft op zaad van 'Starlight' voor de hele oppervlakte van 7 hectare. Dit jaar heeft er al 7.000 planten van staan. Enza ontkende voor de rechtbank het bestaan van deze afspraken.

Het zaadbedrijf heeft exclusiviteitsafspraken met de gebroeders Van der Kaay van Red Star Trading voor het ras 'Sunstream'. Volgens Van Oers en zijn advocaat Peter Duijsens Starlight weliswaar lijkt op Sunstream, maar wijkt hij toch duidelijk van af in vorm. Door het uitblijven van een uitspraak is Van Oers nu aangewezen op een civiele procedure. "Dat duurt nog wel driekwart jaar", verwacht Duyzers. Voor komend seizoen heeft Van Oers daar weinig aan. "Misschien moeten we toch maar weer met Enza om de tafel om te kijken of we eruit kunnen komen", verzucht hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.