Home

Achtergrond 1 reactie

Toekomststudie hardfruit Greenery wijst op ingrijpen

Een toekomststudie voor de oude Nederlandse hardfruitrassen (Jonagold, Elstar, Conférence en Doyenné du Comice) bevestigt het vermoeden dat de afzetorganisatie had over de marktkansen, zegt aanbodsmanager Bert Wilschut.

Op basis van de conclusies denkt Wilschut dat maatregelen nodig zijn, omdat voor een deel van de rassen een overaanbod is. Precieze conclusies wil The Greenery nog niet naar buiten brengen, om het eerst in detail met de productmarkt adviescommissie hardfruit te bespreken. Het beeld en de mogelijke conclusies verschillen ook per ras, zegt hij.

Eerder dit jaar liet Wilschut weten te onderzoeken of met name voor Elstar een overaanbod op de markt aanwezig is door de stevige groei in Duitsland, maar ook de groei bij nieuwe rassen.

Het rapport is opgesteld door student, maar is cijfermatig van goede kwaliteit, weet Wilschut. De conclusies zijn voor de aanbodsmanager hard. "Gevoelens die we rond bepaalde zaken hadden zijn nu cijfermatig onderbouwd. Het is zaak om te horen of de conclusies worden gedeeld door de telers en dan is het zaak stappen te ondernemen, daar zijn meerdere seizoenen voor mogelijk." Het is nog niet duidelijk of The Greenery de resultaten deelt met andere afzetpartijen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk

    Bertje RULES

Of registreer je om te kunnen reageren.